Chociaż uprawa orkiszu została w pewnym momencie zarzucona na rzecz innych zbóż, obecnie cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W sklepach, już nie tylko ze zdrową żywnością, można nabyć razową mąkę orkiszową, przypominającą kolorem pszenną mąkę razową.
Orkiszowe wypieki nie u wszystkich znajdą uznanie ze względu na swój słodkawy posmak. Jednak po to są przygotowane receptury, by bazując na ilościach podanych składników, a zwłaszcza wody i mąki, móc eliminować lub dodawać kolejne, tworząc w ten sposób chleb odpowiadający naszym kulinarnym gustom.
Do upieczenia bochenka chleba orkiszowego potrzeba:
Zaczyn:
50 g zakwasu żytniego,
75 g mąki orkiszowej,
100 g wody
Ciasto:
275 g wody,
30 g miodu,
500 g mąki orkiszowej,
1 łyżeczka drożdży suszonych instant,
1,5 łyżeczki soli morskiej.
Składniki na zaczyn wymieszać w dużej misce i odstawić w ciepłe miejsce na 12-24 godz. Przykryć lnianą ściereczką.
Po 12-24 godzinach do zaczynu dodać składniki na ciasto i dobrze wymieszać. Zagniatać w misce do czasu, aż ciasto będzie gładkie. Następnie przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 2 -3 godziny (właściwie na tak długo, aż ciasto podwoi swoją objętość). Formę zwaną keksówką o długości 25 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami (żytnimi lub orkiszowymi). Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto i ponownie przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Ciasto powinno wypełnić całą formę.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić chleb. Po 10 minutach zmniejszyć do 200 st. C i piec kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć i przed krojeniem pozwolić mu zupełnie ostygnąć.
Znacie inny przepis na chleb orkiszowy? Podzielcie się nim w komentarzu.