Posiłki przygotowywane na świąteczne dni są eleganckie, wystawne, a ich smak na długo pozostaje w pamięci. Do tego opisu pasuje sprawdzona sałatka, która w sam raz nadaje się na bożonarodzeniowy stół.
Jest to wariacja na temat popularnej sałatki jarzynowej, wielokrotnie przygotowywana. Ma więcej składników, które układa się warstwowo. Mieszanka kolorów będzie widoczna, gdy sałatkę podamy w przezroczystym naczyniu.
Zaczynamy!
fasolka szparagowa zielona i żółta
6 średnich jajek
duży słoik majonezu
4 średnie jabłka
keczup
2 średnie cebule
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
puszka groszku słodka
papryka w proszku
Uwaga!
Ze względu na wielość składników, przystawki tej nie należy przyrządzać dużo wcześniej przed przyjęciem.
Kiedy skompletujemy wszystkie niezbędne składniki, układamy kolejne warstwy sałatki:
1 warstwa: ugotowana na parze fasolka szparagowa (można od razu zmieszać kolory)
2 warstwa: ugotowane na twardo i pokrojone jajka
3 warstwa: warstwa majonezu, która przykryje jajka
4 warstwa: drobno pokrojone jabłka
5 warstwa: warstwa keczupu, która przykryje jabłka
6 warstwa: kukurydza
7 warstwa: drobno pokrojona cebula
8 warstwa: majonez
9 warstwa: czerwona fasola
10 warstwa: majonezu
11 warstwa: kilka szczypt słodkiej papryki
Przyrządzoną sałatkę doprawiamy, tylko jeśli gustujemy w bardzo ostrych smakach. Warto jednak wcześniej ją skosztować i ocenić niezbędność soli czy pieprzu. Poszczególne składniki uzupełniają się wzajemnie, tworząc oryginalny i pyszny smak.
Smacznego!
Znacie inne przepisy na sałatki na Boże Narodzenie? Podzielcie się nimi w komentarzach.