Sekretem udanego wypieku jest dokładne utarcie ciasta w pierwszej jego fazie wykonania, czyli rozkręcenie żółtek z cukrem na białą, puszystą, gęstą, słodką masę. Jeszcze w drugiej połowie XX wieku używało się do tego makutry i drewnianego tłuczka i przy pomocy sił ramion oraz dużej porcji cierpliwości kręciło się tak długo żółtkową masę, aż na palcu pozostawał gęsty, słodki, kremowy puch. Obecnie ten sam efekt uzyskamy rozcierając żółtka z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
Do przygotowania cytrynowej babki będzie potrzebne:
1 kostka masła
4 jajka
250 g mąki
250 g cukru cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku cytrynowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztopić i wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować je na białą masę. Wlać ekstrakt z wanilii lub wsypać cukier waniliowy i jeszcze raz wszystko zmiksować. Do tak utartych żółtek wlać roztopione i wystudzone masło, przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, otartą skórkę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera.
Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na masę i delikatnie wmieszać. Ciasto przełożyć do babkowej formy, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 40 minut. Po tym czasie za pomocą cienkiego, drewnianego patyczka sprawdzić stan ciasta. Jeśli wbity w nie patyczek jest po wyjęciu suchy, babka jest upieczona. Jeśli jeszcze trochę mokrego ciasta znajduje się na patyczku, podpiec babkę jeszcze z kilka minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 10 minut i wyjąć babkę z foremki.
Jeśli powierzchnia babki jest mocno wyrośnięta i ma nierówne kształty, można po upieczeniu wyjąć ją ciepłą z foremki i odwrócić do góry nogami. Ciężar babki wyrówna pomarszczoną górę, która będzie stanowiła jej spód, a równa powierzchnia dołu ciasta posłuży jako góra. Umożliwi to udekorowanie babki w estetyczny sposób.
Świetnym dodatkiem do cytrynowej babki jest cytrynowy lukier, do którego wykonania będzie potrzebne:
2-3 łyżki soku z cytryny
Cukier wsypać do kubeczka, wlać do niego sok z cytryny, dokładnie utrzeć. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać trochę cukru, jeśli lukier jest za gęsty, rozrzedzić go odrobiną soku z cytryny. Gotowym lukrem polać babkę. Udekorować według upodobania.
Znacie inny przepis na babkę cytrynową? Podzielcie się nim.