1 szkl. mąki, najlepiej tortowej,
1 szkl. mąki ziemniaczanej,
1 szkl. białego cukru,
6 jajek,
25 dag masła,
łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka kropel aromatu waniliowego.
Uwaga!
Jedyny nietypowy element, to specjalna forma do gotowania babek – forma z przykrywką. Możemy taką formę kupić w sklepie gospodarczym, formy mogą być żeliwne lub z innego żaroodpornego tworzywa. Coraz bardziej popularne i częściej spotykane są formy z silikonu.
Robienie babki również nie jest skomplikowane. Najpierw rozdzielamy jajka – osobno żółtka, osobno białka. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Najlepiej ucierać lekko miękkie masło, jest wtedy najłatwiej.
Mąkę i mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Stopniowo wsypujemy mąkę do masy maślano–jajecznej, ubijając cały czas mikserem. Dodajemy aromat.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Kiedy jesteśmy pewni, że piana jest sztywna, ale nie za sucha, łączymy ją z masą jajeczną – delikatnie mieszamy, już nie mikserem, lecz dużą łyżką, najlepiej drewnianą.
Ciasto wlewamy do przygotowanej specjalnej formy do gotowania babek. Zamykamy formę i wstawiamy do dużego garnka lub rondla z zimną wodą (dobrze, jeśli garnek jest płaski) i obciążamy formę, aby się nie ruszała. Przykrywamy garnek pokrywką idealnie dopasowaną. Ciasto powinno się gotować 1 godzinę i 15 minut. Czas należy liczyć nie od zagotowania wody, lecz od początku.
Znacie inny przepis na babkę gotowaną? Podzielcie się nim z nami.