1 duża lub 2 małe cukinie,
zielona, żółta i czerwona papryka (można użyć warzyw w jednym kolorze, ale jeśli każda papryka jest inna, danie jest bardziej kolorowe),
30 dag pieczarek,
3–4 duże pomidory,
2 cebule,
olej do smażenia,
pęczek koperku,
sól i pieprz do doprawienia
Wszystkie warzywa trzeba odpowiednio przygotować. Najpierw umyć i obrać, a pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Pieczarek nie należy gotować wcześniej, tylko obrać. Warzywa też lepiej od razu pokroić – wszystkie w kostkę, mniej więcej takiej samej wielkości.
Oczywiście pestki wycinamy i wyrzucamy, jednak tym razem ze wszystkich warzyw poza cukinią – środek z cukinii rozpadnie się w gotowaniu, tworząc nasz bigos. Cebule należy pokroić w kostkę, zeszklić w dużym garnku na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki.
Wszystko należy przykryć i dusić, aż papryki będą miękkie, a pieczarki puszczą sok. Na końcu dodajemy do garnka pokrojone pomidory oraz cukinię. Garnek z bogatą zawartością należy przykryć i dusić na małym ogniu, aż cukinia zmięknie, a z jej pestkowego środka i z pomidorów zrobi się sos. Trwa to przynajmniej 30 minut przy małych, młodych warzywach. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dosypujemy posiekany koperek.
Bigos z cukinii najlepszy jest podany na gorąco, z pieczywem.
Znacie inny przepis na bigos z cukinii? Podzielcie się nim z nami.