Do zrobienia pieczarek w cieście francuskich najlepiej kupić gotowe ciasto francuskie, wtedy będziemy mieli tak cienkie i wielowarstwowe, jak być powinno.
45 dag mrożonego ciasta francuskiego,
3 jajka,
25 dag pieczarek,
mała cebula,
łyżeczka masła,
5 dag surowej szynki,
50 ml śmietany,
szczypta gałki muszkatołowej,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
masło lub oliwa do wysmarowania blachy.
Ciasto francuskie bez problemu kupimy mrożone. Na początku trzeba je rozmrozić. Jedno jajko mieszamy w miseczce i odstawiamy. Pieczarki myjemy, czyścimy, kroimy w plasterki. Cebulę również siekamy i szklimy na patelni na maśle.
Następnie dodajemy pokrojoną szynkę i pieczarki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, krótko dusimy pod przykryciem. Pozostałe dwa jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy do nich posiekaną pietruszkę. Tak przygotowanym sosem polewamy grzyby i mieszamy, aż jajka się zetną na gęstą jajecznicę.
Rozmrożone ciasto kroimy w kwadraty lub prostokąty, rozkładamy na nich ostudzone nadzienie i zlepiamy jak pierogi – przeciwne boki po przekątnej. Ciasto francuskie z nadzieniem smarujemy roztrzepanym na samym jajkiem i układamy paczuszki obok siebie na wysmarowanej tłuszczem blasze. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Znacie inny przepis na pieczarki w cieście francuskim? Podzielcie się nim w komentarzu.