Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, pokroić masło i wszystko to doprowadzić na małym gazie do wrzenia, po czym odstawić do lekkiego wystudzenia. Wsypać mleko w proszku i dokładnie go rozetrzeć. Mimo pierwszych trudności z wymieszaniem, potem będzie łatwiej i powstanie gładka masa, do której dodać ekstrakt z wanilii, pokruszone herbatniki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do keksówki lub innej foremki wyłożonej folią spożywczą, aluminiową lub papierem do pieczenia, wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Świetnym pomysłem jest urozmaicenie waniliowego smaku dodatkami: uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi, kandyzowanymi owocami, pokrojonymi truflami itp.
Ta wersja się nie spodobała? Spróbuj zrobić inną!
2 szklanki cukru
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
125 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki miodu
80 g pokrojonych przynajmniej na pół kandyzowanych wiśni lub czereśni
2 łyżki masła
2 łyżeczki esencji waniliowej
1/4 łyżeczki soli
Do rondelka włożyć cukier, śmietanę, miód, masło, sól i powoli doprowadzić do rozpuszczenia się składników. Kiedy wszystkie już zamienią się w jednolitą masę, odstawić z ognia, odczekać 20 minut, wmieszać esencję waniliową, dodać orzechy i wiśnie, wlać do formy wyłożonej folią spożywczą, aluminiową lub papierem do pieczenia, wstawić do lodówki na 3-4 godziny, aż stwardnieje, kroić w kostkę.
I co myślicie? 😉 Macie jeszcze inne pomysły na urozmaicenie słynnego bloku? Dajcie znać.