Jednym z ich są brzoskwinie nadziewane, podawane na słodko. Ich wykonanie nie przysporzy żadnych kłopotów.
ćwierć szklanki stopionego masła,
cukier cynamonowy (3 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu),
100 g mielonego twarogu, najlepiej tłustego,
ćwierć szklanki cukru,
1 żółtko,
cukier waniliowy.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wyściel pergaminem i odstaw na bok. Brzoskwinie umyj, natnij w połowie wokół pestki i starannie usuń ją ze środka, nie miażdżąc delikatnego miąższu owoców. Jeśli to konieczne, odetnij piętki z tych połówek brzoskwiń, które nie chcą stać na blasze, uniemożliwiając tym samym ich nadziewanie.
Zanurz połówki owoców w maśle i ułóż je na blasze. Posyp cukrem cynamonowym.
W misce ubij mikserem twarożek na gładką i puszystą masę. Dodaj cukier, cukier waniliowy i żółtko. Ubijaj dalej, aż składniki się połączą. Nałóż masę serową na dołki w brzoskwiniach.
Piecz przez około pół godziny, aż sernik się zarumieni. Podawaj lekko ciepłe. Możesz posypać je granolą przed podaniem.
Macie inne pomysły na nadzienie do brzoskwiń?