Lawendę używa się w różnej postaci. Od wieków wykorzystuje się zapach jej zasuszonych kwiatów do odświeżania pościeli, leżącej na półkach, garderoby, zimowych płaszczy czekających na swoją porę. Również w kosmetyce powstają balsamy, olejki, perfumy, wody toaletowe, mydła i szampony, z których unosi się lawendowy aromat. Mało kto wie, że owe fioletowe kwiatki, o których pisze się nawet beletrystyczne książki, są jadalne i są składnikiem lodów, kremów, dżemów, ciast i ciasteczek.
Do przygotowania takich małych słodkości, pachnących lawendą będzie potrzebne:
40 dag mąki
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
250 g zimnego masła
2 łyżeczki lawendy
szczypta soli
Uwaga!
Miłośnicy lawendy potrafią nawet sporządzić cukier o swoim ulubionym zapachu i smaku. Przygotowują go tak samo, jak cukier z wanilią. Do słoika z cukrem dodaje się kilka zasuszonych gałązek lawendy, starannie zamyka i odstawia na co najmniej kilka dni.
Mąkę przesiać do miski. Wkroić masło, dodać szczyptę soli, cukier, żółtka i lawendę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć, rozwałkować między dwoma kawałkami folii, wykrawać foremką ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Po wyjęciu można od razu posypać ciastka lawendowym cukrem.
Inną wersją ciasteczek z lawendą są takie, w którym obok lawendy przebija się nutka pomarańczy i masła, do ich przygotowania będzie potrzebne:
100 g miękkiego masła
2 ½ łyżki miałkiego cukru
drobno otarta skórka z ½ pomarańczy (bądź z ½ cytryny)
125 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka lawendy
Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, dodając stopniowo cukier i skórkę pomarańczową (bądź cytrynową), Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dosypać lawendy i szybko zagnieść ciasto, z którego formować kulki o wielkości włoskiego orzecha. Kłaść je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć widelcem i piec 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Fot. Agata Piecuch
Znacie inny przepis na ciasteczka lawendowe? Podzielcie się nim w komentarzu.