Lawendę używa się w różnej postaci. Od wieków wykorzystuje się zapach jej zasuszonych kwiatów do odświeżania pościeli, leżącej na półkach, garderoby, zimowych płaszczy czekających na swoją porę. Również w kosmetyce powstają balsamy, olejki, perfumy, wody toaletowe, mydła i szampony, z których unosi się lawendowy aromat. Mało kto wie, że owe fioletowe kwiatki, o których pisze się nawet beletrystyczne książki, są jadalne i są składnikiem lodów, kremów, dżemów, ciast i ciasteczek.

Do przygotowania takich małych słodkości, pachnących lawendą będzie potrzebne:

40 dag mąki

3/4 szklanki cukru pudru

3 żółtka

250 g zimnego masła

2 łyżeczki lawendy

szczypta soli

Uwaga!

Miłośnicy lawendy potrafią nawet sporządzić cukier o swoim ulubionym zapachu i smaku. Przygotowują go tak samo, jak cukier z wanilią. Do słoika z cukrem dodaje się kilka zasuszonych gałązek lawendy, starannie zamyka i odstawia na co najmniej kilka dni.

Mąkę przesiać do miski. Wkroić masło, dodać szczyptę soli, cukier, żółtka i lawendę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć, rozwałkować między dwoma kawałkami folii, wykrawać foremką ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Po wyjęciu można od razu posypać ciastka lawendowym cukrem.

Inną wersją ciasteczek z lawendą są takie, w którym obok lawendy przebija się nutka pomarańczy i masła, do ich przygotowania będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:
100 g miękkiego masła
2 ½ łyżki miałkiego cukru
drobno otarta skórka z ½ pomarańczy (bądź z ½ cytryny)
125 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka lawendy

Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, dodając stopniowo cukier i skórkę pomarańczową (bądź cytrynową), Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dosypać lawendy i szybko zagnieść ciasto, z którego formować kulki o wielkości włoskiego orzecha. Kłaść je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć widelcem i piec 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

ciasteczka z lawendą jak zrobić
Fot. Agata Piecuch

Znacie inny przepis na ciasteczka lawendowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak drenować trawnik?
Następny artykułCo sadzić pod orzechem włoskim?

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here