Do jakich wypieków dodaje się mak? Z pewnością znany jest jako nadzienie do drożdżowych strucli, kruchych makowców, bułek drożdżowych, a nawet gotowanych lub pieczonych pierożków. W sypkiej postaci występuje jako składnik makowego biszkoptu lub właśnie kruchych ciasteczek.
Ciasteczka z makiem można urozmaicić dodając do nich skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny, świeży starty imbir, miód lub wanilię. Schłodzone – świetnie smakują z różnego rodzaju dżemami lub wieloowocową marmoladą, a także oblane białą bądź ciemną czekoladą.
Mało utrzeć mikserem, wsypując partiami cukier puder. Dodać ekstrakt z wanilii, przesianą mąkę, mak oraz sól. Wszystko szybko wymieszać, zagniatając w kulę, którą włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy, wycinać foremkami lub szklanką ciasteczka, kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 minut w piekarniku, nagrzanym do 160 stopni C.
Ciasteczka z makiem niekoniecznie muszą oznaczać słodkiego wypieku, czego dobrym przykładem jest poniższy przepis na ciastka serowo – makowe.
100 g miękkiego masła
120 g żółtego sera, może być cheddar
150 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
40 g maku
Ser zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, dodać do utartego na puszysty krem masła. Wmieszać mąkę i sól. Połączyć wszystkie składniki tak, by dały się uformować w wałek, który obtoczyć w maku, zawinąć w folię i stawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Następnie rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii, pokroić szybko na plastry o grubości ok. 5 mm, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 12 – 15 minut, aż lekko zbrązowieją.
Lubicie takie wytrwane ciastka? Znacie przepisy w podobnym stylu, które moglibyście polecić? Dajcie znać.