Do jakich wypieków dodaje się mak? Z pewnością znany jest jako nadzienie do drożdżowych strucli, kruchych makowców, bułek drożdżowych, a nawet gotowanych lub pieczonych pierożków. W sypkiej postaci występuje jako składnik makowego biszkoptu lub właśnie kruchych ciasteczek.

Ciasteczka z makiem można urozmaicić dodając do nich skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny, świeży starty imbir, miód lub wanilię. Schłodzone – świetnie smakują z różnego rodzaju dżemami lub wieloowocową marmoladą, a także oblane białą bądź ciemną czekoladą.

Mało utrzeć mikserem, wsypując partiami cukier puder. Dodać ekstrakt z wanilii, przesianą mąkę, mak oraz sól. Wszystko szybko wymieszać, zagniatając w kulę, którą włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy, wycinać foremkami lub szklanką ciasteczka, kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 minut w piekarniku, nagrzanym do 160 stopni C.

Ciasteczka z makiem niekoniecznie muszą oznaczać słodkiego wypieku, czego dobrym przykładem jest poniższy przepis na ciastka serowo – makowe.

Będzie potrzebne:
100 g miękkiego masła
120 g żółtego sera, może być cheddar
150 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
40 g maku

Ser zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, dodać do utartego na puszysty krem masła. Wmieszać mąkę i sól. Połączyć wszystkie składniki tak, by dały się uformować w wałek, który obtoczyć w maku, zawinąć w folię i stawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Następnie rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii, pokroić szybko na plastry o grubości ok. 5 mm, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 12 – 15 minut, aż lekko zbrązowieją.

Lubicie takie wytrwane ciastka? Znacie przepisy w podobnym stylu, które moglibyście polecić? Dajcie znać.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBlok czekoladowy – przepis
Następny artykułSkubaniec – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here