Piecze się je z typowego ciasta kruchego lub ciasta na herbatniki bądź maślane ciasteczka, w zależności od upodobania i zwyczajów. Kolorowe wypełnienie to po prostu różnego rodzaju dżemy: truskawkowy, wiśniowy, pomarańczowy, agrestowy – powkładane do ciasteczek w taki sposób, by na blaszce powstała mozaika słodkich kolorów. Oprócz dżemów można użyć marmolady lub jeszcze jednego ciekawego składnika – pokruszonych landrynek, które po rozpuszczeniu się w piekarniku i wyjęciu upieczonych ciasteczek zastygną, tworząc szkliste, słodkie, kolorowe okienka jak w witrażach.
140 g masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
różne rodzaje dżemów: truskawkowy, pomarańczowy, agrestowy, limonkowy itp.
Masło utrzeć z cukrem mikserem na najwyższych obrotach, po czym oddzielić żółtka od białek i dodać po jednym żółtku do masła, za każdym razem dobrze ucierając masę. Dodać ekstrakt z wanilii, przesianą mąkę i sól i po wymieszaniu wszystkich składników włożyć ciasto do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć je z lodówki, formować dłońmi kulki wielkości orzechów, kłaść je bardzo blisko obok siebie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, palcem zrobić w kulce wgłębienie, nałożyć w nie odrobinę dżemu i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 12 – 15 minut, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu wyjąć i poczekać, aż wystygną.
Witrażyki z landrynek
130 g masła
2 1/4 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
paczka kolorowe landrynki
W misce utrzeć masło, dodać cukier, a potem kolejno po jednym żółtku, ekstrakt z wanilii i stopniowo przesianą mąkę, wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie porozdzielać landrynki według kolorów, włożyć do woreczków i rozkruszyć przy pomocy wałka lub tłuczka. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha, kłaść bardzo blisko obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić palcem wgłębienie, w które wsypać po 1/2 łyżeczki pokruszonych landrynek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, piec około 15 minut, a po wyjęciu poczekać, aż ciastka całkowicie ostygną.
I co myślicie? 😉 Znacie inne fajne przepisy na ciasteczka? Podzielcie się nimi!