Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Wysmarować olejem małą blaszkę do pieczenia lub keksówkę. Oprószyć bułką tartą. W dużej misce wymieszać suche składniki: cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Wbić jajko, wlać olej, ekstrakt z wanilii i mleko i zmiksowany na papkę banan. Dobrze wszystko zmiksować na najwyższych obrotach, po czym przelać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut, aż włożona i wyjęta do ciasta wykałaczka będzie sucha.
Po ostudzeniu przygotować krem bananowy.
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
2 żółtka
1 duży, zmiksowany banan
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
W garnku zagrzać mleko tak, by było gorące, ale nie przegotowało się. W miseczce wymieszać cukier i mąkę, wlać gorące mleko i mieszać do powstania jednolitej masy. Wlać z powrotem do garnka i gotować do zgęstnienia – ok. 4-5 minut. W kubeczku wymieszać żółtka z odrobiną gorącej masy i nieustannie mieszając połączyć zresztą kremu, chwilkę podgrzewać, ale nie gotować. Następnie wmieszać banana i sok z cytryny, wystudzić, rozłożyć na ciasto, posypać dużą ilością pokruszonych suszonych plastrów banana wymieszanych z cynamonem.
Jakie ciasto najbardziej lubicie? Podzielcie się opiniami i przepisami!