Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Małą tortownicę lub prostokątną foremkę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąką, cukier, proszek do pieczenia i połowę wiórków kokosowych, a następnie dodaj do nich skórkę i sok z limonki, masło i jajka. Ucieraj mikserem aż powstanie gładka, puszysta masa.
Przełóż ciasto do formy i piecz 40 minut. Po tym czasie posyp resztą wiórków i wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe, a po wyjęciu z pieca odstaw na 10 minut, zanim zaczniesz wyjmować je z foremki. Dokończ studzenie na ażurowej podkładce, by spód nadmiernie nie zwilgotniał.
– masło do wysmarowania formy
– 200 g mąki pszennej
– 150 g cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szklanka wiórków kokosowych
– 150 g stopionego masła
– 3 jajka
– 125 ml soku z limonki
– 1 łyżka stołowa otartej skórki z limonki
Czy znacie inny przepis na to ciasto? Podajcie go w komentarzu.