Typowa dla kedgeree jest obecność ryżu i jajek na twardo, ale jego odmian jest bardzo wiele. Oto jedna z nich, świetny pomysł na lunch, lekki obiad czy kolację. No i jest to metoda na dokończenie niezjedzonego dzień wcześniej ryżu.
– półtorej szklanki białego ryżu
– 30 g masła
– 1 cebula, drobno posiekana
– łyżka stołowa proszku curry, łagodnego
– 200 g wędzonego pstrąga
– 2 łyżki posiekanej natki kolendry
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 4 jajka na twardo, pokrojone w ćwiartki lub ósemki
Ryż ugotuj na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wyłóż na stolnicę, duży talerz lub tacę, rozprowadź cienką warstwą i ostudź. Przykryj i schowaj do lodówki. Możesz wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia.
Na patelni roztop masło, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj czosnek i curry i mieszaj, aż poczujesz intensywny zapach przypraw. Wrzuć na patelnię ryż, poskubanego na kawałki pstrąga i zieleninę, mieszając rozdrobnij i podsmażaj aż do całkowitego podgrzania.
Po przełożeniu do miseczek udekoruj wierzch ósemkami jajek na twardo.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.