Do naleśników pikantnych lub słonych najlepsze jest ciasto zrobione z mąki pszennej. Do jego wykonania
1 szkl. mąki (najlepiej ciemnej),
2 jajka,
3/4 szkl. mleka,
50 ml wody
odrobina wody mineralnej lekko gazowanej
Uwaga!
Klasyczne ciasto naleśnikowe robimy w proporcji 2 jajka, 3/4 szkl. mleka, 1 szkl. mąki. Musimy je dokładnie wymieszać, bo z mąki bardzo łatwo robią się grudki. Powinniśmy smażyć je bez tłuszczu, ale jest to trudne, dlatego można używać niewielkiej ilości oliwy (nie używajmy jej zbyt dużo) Odrobina wody mineralnej sprawia, że ciasto jest bardziej kruche. Zależnie od zapotrzebowań, możemy dodać do ciasta soli lub cukru waniliowego.
Składniki mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy, smażymy bez tłuszczu. Uwaga – to ciasto jest bardzo kruche! Smażyć je można tylko na teflonowej patelni, najlepiej na patelni do naleśników. Jeśli ktoś nie ufa swoim zdolnościom kuchennym, może smażyć ciemne naleśniki na odrobinie oliwy.
Do naleśników słodkich można zrobić pyszne, grubsze, puszyste ciasto jajeczne. Do jego wykonania
6 jajek,
0,5 l śmietanki 30%,
pół szkl. mąki,
2-3 łyżeczki cukru pudru.
Składniki mieszamy i miksujemy, tak jak w poprzednim wypadku, stopniowo dodając cukier. Takie ciasto smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Przypomina nieco ciasto omletowe, jednak smażymy znacznie cieńsze placki. To ciasto pasuje do naleśników z owocami, z dżemem, z kremem czekoladowym. Jest pyszne, ale przy tym niesamowicie kaloryczne.
Znacie inny przepis na ciasto naleśnikowe? Podzielcie się nim w komentarzu.