Do przygotowania jabłecznika z budyniem będzie potrzebne:
ciasto:
3 szklanki mąki
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka miękkiego masła
2 jajka
2 kg kwaśnych jabłek (najlepiej szarą renetę)
2 łyżki cynamonu
4 łyżki cukru
4 łyżki bułki tartej
masa budyniowa:
2 opakowania budyniu (śmietankowego, waniliowego, karmelowego)
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
10 dag masła
Zacząć od przygotowania ciasta: mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodać masło pokrojone na drobne kawałki, wlać jajka utarte z cukrem i zagnieść ciasto na gładką kulę. Podzielić ją na pół, włożyć do foliowych woreczków i jedną połowę schłodzić w lodówce, a drugą w zamrażarce przez 30 minut.
W tym czasie przygotować formę natłuszczając ją i obsypując bułką tartą oraz masę budyniową: budynie wymieszać z cukrem w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z masłem, po czym wlać rozmieszane budynie i gotować, aż masa zgęstnieje. Po ugotowaniu odstawić, przykrywając folią. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi otworami. Wymieszać z cukrem, bułką tartą i cynamonem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Wyjąć z lodówki jedną połówkę ciasta, rozwałkować przez folię i rozłożyć w formie. Na to wyłożyć jabłka, polać je budyniem, zetrzeć na tarce z grubymi otworami drugą połówkę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut.
Znacie inny przepis na jabłecznik z masą budyniową? Podzielcie się nim z nami.