W ludowej medycynie pito sok z buraka zmieszany z miodem pszczelim przy chorobie nadciśnieniowej, a buraczany wywar podawano w schorzeniach jelit i żołądka. Do dzisiejszego dnia burak uchodzi za bogate źródło żelaza, witaminy B i kwasu foliowego, stąd zaleca się spożywanie go na surowo lub ugotowanego kobietom w ciąży i osobom, mającym anemię.
Obok barszczu, surówki z cebulą i jabłek i kwasu buraczanego najpopularniejszym daniem z tym bogatym w odżywcze składniki warzywem są zasmażane buraczki, podawane na kilka sposobów.
Do przygotowania buraków zasmażanych, świetnie pasujących do mielonych kotletów i ziemniaków, będzie potrzebne:
3-4 buraki
1 łyżka masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
Buraki włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować pod przykryciem. Kiedy są miękkie, odcedzić i wystudzić. Obrać i zetrzeć na tarce z cienkimi otworami, przełożyć na patelnię, dodać tłuszcz i podgrzać do rozpuszczenia się masła. Wmieszać śmietanę, doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać gorące.
W innej wersji zasmażanych buraków smak potrawy wzbogacają jabłka. Do jej przygotowania będzie potrzebne:
15 dag jabłek
1 łyżka masła
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
szczypta kminku
Umyte buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce ze średnimi otworami. Jabłka obrać i zetrzeć podobnie jak buraki. Warzywa i owoce przełożyć na patelnię, dodać tłuszcz, podgrzewać aż do rozpuszczenia się masła. Doprawić sola, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny i kminkiem. Podawać gorące. Można i w tym przepisie podprawić kwaśną śmietaną.
Znacie inny przepis na buraczki zasmażane? Podzielcie się nim z nami.