W ludowej medycynie pito sok z buraka zmieszany z miodem pszczelim przy chorobie nadciśnieniowej, a buraczany wywar podawano w schorzeniach jelit i żołądka. Do dzisiejszego dnia burak uchodzi za bogate źródło żelaza, witaminy B i kwasu foliowego, stąd zaleca się spożywanie go na surowo lub ugotowanego kobietom w ciąży i osobom, mającym anemię.

Obok barszczu, surówki z cebulą i jabłek i kwasu buraczanego najpopularniejszym daniem z tym bogatym w odżywcze składniki warzywem są zasmażane buraczki, podawane na kilka sposobów.

Do przygotowania buraków zasmażanych, świetnie pasujących do mielonych kotletów i ziemniaków, będzie potrzebne:

3-4 buraki
1 łyżka masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny

Buraki włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować pod przykryciem. Kiedy są miękkie, odcedzić i wystudzić. Obrać i zetrzeć na tarce z cienkimi otworami, przełożyć na patelnię, dodać tłuszcz i podgrzać do rozpuszczenia się masła. Wmieszać śmietanę, doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać gorące.

W innej wersji zasmażanych buraków smak potrawy wzbogacają jabłka. Do jej przygotowania będzie potrzebne:

3-4 buraki
15 dag jabłek
1 łyżka masła
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
szczypta kminku

Umyte buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce ze średnimi otworami. Jabłka obrać i zetrzeć podobnie jak buraki. Warzywa i owoce przełożyć na patelnię, dodać tłuszcz, podgrzewać aż do rozpuszczenia się masła. Doprawić sola, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny i kminkiem. Podawać gorące. Można i w tym przepisie podprawić kwaśną śmietaną.

Znacie inny przepis na buraczki zasmażane? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSos chrzanowy – przepis
Następny artykułJabłecznik z masą budyniową – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here