Obecnie, chociaż przyzwyczajeni jesteśmy do zalewania wrzątkiem gotowych proszków zwanych kisielami, zauważalny jest powrót do starych, przechowywanych w kuchennych szufladach przepisów na domowy kisiel, który naprawdę jest bardzo łatwy do zrobienia.
Jakie produkty są potrzebne do przyrządzenia domowego kisielu? Przede wszystkim świeże lub mrożone owoce: jagody, maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie, jabłka a nawet pomarańcze czy cytryny. Do zminimalizowania kwaśności przyda się miód lub cukier, a do zagęszczenia mąką ziemniaczana lub kukurydziana.
Kisiele można podawać na gorąco lub zimno, z kleksem bitej lub kwaśnej śmietany, z kawałkami surowych owoców. Świetnymi dodatkami są przyprawy: cynamon, goździki, wanilia, kardamon itp.
Kisiel z czereśni lub wiśni
500 g owoców: czereśni lub wiśni
3 szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki miodu lub cukru
Wodę zagotować w dużym garnku, po czym włożyć do niej umyte i wydrylowane wiśnie bądź czereśnie, wsypać cukier lub dodać miód. Owoce gotować ok. 10 minut. Mąkę wymieszać w szklance z odrobiną wody, wlać do owoców i gotując kisiel na małym gazie doprowadzić do zgęstnienia.
Podobnie przygotowuje się kisiele z pozostałych owoców:
Kisiel z leśnych owoców:
1 szklanka jagód
1 szklanka malin
3 szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
miód lub cukier do smaku
Jagody i maliny umyć, zostawić kilka świeżych owoców do przybrania. Wodę zagotować, zalać nią owoce, dosłodzić do smaku, pogotować ok. 7-10 minut, zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Po rozlaniu do miseczek, talerzyków lub kubków włożyć świeże owoce.
Jeśli kisiel jest za rzadki, trzeba wymieszać z odrobiną wody kolejną porcję mąki ziemniaczanej i dodać ją do gotującego się kisielu.
Lubicie kisiele? Który smak najbardziej? 🙂