Rozpocząć od pasty migdałowej: obrane migdały zmielić partiami w malakserze, blenderze lub maszynce do mięsa. Dodać białko, cukier puder, ekstrakt migdałowy i szczyptę soli. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem i solą do miski. Dodać cynamon, gałkę, przyprawę do piernika. W dużym garnku roztopić miód, masło i cukier, po czym zdjąć z ognia, wsypać mąkę wymieszaną z innymi składnikami, wbić jajko, dorzucić skórkę pomarańczową i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, następnie przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i dobrze zagnieść.
Podzielić na pół, rozwałkować. Pierwszy placek przenieść do prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, rozgnieść palcami po całej formie. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Z lodówki wyjąć pastę migdałową i zrobić z niej masę migdałową: do pasty dodać cukier, żółtka, mąkę, mleko, sok pomarańczowy, sok cytrynowy i ekstrakt migdałowy. Po dokładnym wymieszaniu rozłożyć na pierwszym piernikowym placku zostawiając od brzegów pasek o ok. dwóch cm. Na masę migdałową wyłożyć powidła śliwkowe i delikatnie rozsmarować po masie marcepanowej. Wszystko to przykryć drugim rozwałkowanym plackiem ciasta, sklejając brzegi ciasta. Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i polukrować ciasto lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i kilku łyżek soku pomarańczowego bądź wódki. Odstawić ciasto na noc. Kroić na małe kawałki.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na krajankę piernikową? Podzielcie się nim z nami.