Obecnie glazuruje się marchewki w różny sposób: przy użyciu cukru białego, brązowego, miodu, syropu klonowego. Ciekawy smak glazurowanym marchewkom nadaje sok pomarańczowy, szczypta świeżego lub mielonego imbiru, a nawet cynamon.
Do przygotowania glazurowanej marchewki wg naszego przepisu będziesz potrzebować:
2 łyżki masła
1/3 szklanki brązowego cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Do rondelka wkładamy umyte i obrane marchewki, dodajemy masło cukier, sól i pieprz. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 20 do 25 minut, aż marchewki zmiękną, a płyn wyparuje. Jeśli płyn paruje zbyt szybko, podlać odrobiną wody.
Warto przyrządzić także marchewkę glazurowaną z imbirem i miodem.
1/2 kg małych marchewek
6 łyżek masła
2 łyżki jasnego miodu
pół łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
Marchewki skrobiemy i płuczemy. Gotujemy je w niedużej ilości wody przez 15 minut. Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni roztapiamy razem masło i miód. Dodajemy imbir i mieszamy, aż składniki się połączą. Marchewki polewamy miodowym masłem i delikatnie potrząsamy naczyniem, by równomiernie pokryły się sosem. Solimy. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Podajemy do białego mięsa.
Glazurowaną marchewkę można posypać nie tylko posiekaną natką pietruszki bądź kolendrą, ale także świeżą szałwią, rozmarynem czy koperkiem.
Ciekawym dodatkiem do glazurowania jest sok pomarańczowy.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inne sposób przyrządzenia glazurowanej marchewki?