Do zrobienia lukru w domu nie potrzeba wiele – wystarczy cukier, najlepiej cukier puder – dowolna ilość, w zależności od potrzebnej ilości lukru. Na szklankę cukru używamy 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny, oczywiście świeżo wyciśniętego (2-3 łyżki soku uzyskamy z jednej średniej cytryny).

Wystarczy w garnuszku wymieszać cukier z wodą bądź sokiem, szybko i dokładnie. Jeśli lukier jest zbyt gęsty – dolewamy wody, jeśli zbyt rzadki – dosypujemy cukru. Gotowe. Teraz trzeba szybko oblać wypieki, do których potrzebujemy lukru, bo zastyga naprawdę szybko.

Nic prostszego. Szybko, tanio, po co w takim razie kupować gotowe? Do lukru możemy dodać różnych barwników spożywczych, dzięki czemu uzyskamy lukier we wszystkich kolorach tęczy. Barwniki są dostępne w każdym właściwie odcieniu, nie ma problemu z kupnem nawet tak dziwnych i rzadko używanych w gastronomii kolorów, jak czarny czy szary.

Znacie inny przepis na lukier? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZupa pomidorowa – przepis
Następny artykułPolewa czekoladowa – przepis

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here