1 kostka masła
5 łyżek cukru
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka w proszku
sok z 1 cytryny
100 g białej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Mikserem utrzeć masło na kremową masę, dodać stopniowo cukier i przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce i spłaszczyć dłonią. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8-10 minut. Ostudzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić na parze. Masło na krem utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodać cukru, mleka w proszku, sok z cytryny i rozpuszczoną czekoladę.
Zimne ciasteczka przekładać masą.
Inna masa
2 żółtka
3 łyżki cukru cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
125 g miękkiego masła
Żółtka, cukier i ekstrakt z wanilii umieścić w misce, którą położyć na mniejszym garnku z wrzącą wodą, wstawić na malutki gaz i cały czas ubijając mikserem bądź trzepaczką doprowadzić do zgęstnienia masy i rozpuszczenia się cukru. Kiedy masa zaczyna gęstnieć, wstawić miskę do zimnej wody i schłodzić. Masa stanie się sztywna. W drugiej misce rozetrzeć masło na puszysty krem, małymi porcjami dodawać masę z żółtek. Krem wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Po czym smarować nim markizy.
Kto lubi markizy?