Poniżej znajdują się propozycje tostów z pieca na słono i słodko.
masło do smarowania
pół łyżeczki masła
6 plastrów żółtego sera
pół piersi z kurczaka
1 mała cebula
1 łyżka oleju lub oliwy
przyprawy do gyrosa
Kromki tostowego chleba posmarować z jednej strony masłem, rozłożyć na blaszce do pieczenia. Pierś pokroić na drobniutkie kawałki, obtoczyć w przyprawach do gyrosa, podsmażyć na oleju lub oliwie, przełożyć na tosty. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, porozkładać na mięsie, które przykryć plastrami żółtymi sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec do momentu roztopienia się sera.
Podawać z keczupem, sosem czosnkowym lub majonezowym.
Inną wersją tostów z piekarnika są kromki chleba zapiekane na słodko z owocami.
4 kromki tostowego chleba
masło do smarowania
4 plastry ananasów
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub truskawkowego
4 plastry żółtego sera o łagodnym smaku
4 łyżeczki suszonych żurawin
Chleb posmarować masłem z obu stron i ułożyć na blaszce do pieczenia. Położyć na nie plaster ananasa, do jego środka włożyć po łyżeczce żurawin, przykryć plastrem żółtego sera, wstawić do gorącego piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni C, piec, aż do roztopienia się sera. Podawać na gorąco posmarowane dżemem.
Oczywiście tosty na słodko nie muszą być zapiekane z plastrami żółtego sera. Wystarczy na wierzch położyć plasterki jabłek, gruszek, rozkruszyć ciemnobrązowy brązowy cukier, a po wyjęciu posmarować gęstym syropem przygotowanym z wody i cukru.
Co myślicie o takim sposobie przyrządzania tostów?