Poniżej znajdują się propozycje tostów z pieca na słono i słodko.

6 kromek pieczywa tostowego

masło do smarowania

pół łyżeczki masła

6 plastrów żółtego sera

pół piersi z kurczaka

1 mała cebula

1 łyżka oleju lub oliwy

przyprawy do gyrosa

Kromki tostowego chleba posmarować z jednej strony masłem, rozłożyć na blaszce do pieczenia. Pierś pokroić na drobniutkie kawałki, obtoczyć w przyprawach do gyrosa, podsmażyć na oleju lub oliwie, przełożyć na tosty. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, porozkładać na mięsie, które przykryć plastrami żółtymi sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec do momentu roztopienia się sera.

Podawać z keczupem, sosem czosnkowym lub majonezowym.

Inną wersją tostów z piekarnika są kromki chleba zapiekane na słodko z owocami.

Będzie potrzebne:

4 kromki tostowego chleba
masło do smarowania
4 plastry ananasów
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub truskawkowego
4 plastry żółtego sera o łagodnym smaku
4 łyżeczki suszonych żurawin

Chleb posmarować masłem z obu stron i ułożyć na blaszce do pieczenia. Położyć na nie plaster ananasa, do jego środka włożyć po łyżeczce żurawin, przykryć plastrem żółtego sera, wstawić do gorącego piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni C, piec, aż do roztopienia się sera. Podawać na gorąco posmarowane dżemem.

Oczywiście tosty na słodko nie muszą być zapiekane z plastrami żółtego sera. Wystarczy na wierzch położyć plasterki jabłek, gruszek, rozkruszyć ciemnobrązowy brązowy cukier, a po wyjęciu posmarować gęstym syropem przygotowanym z wody i cukru.

Co myślicie o takim sposobie przyrządzania tostów?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułChleb z oliwkami – przepis
Następny artykułMarkizy – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here