Poniższy przepis na chleb grecki jest jedną z najbardziej popularnych receptur na codzienny chlebek jedzony przez Greków z masłem i różnego rodzajami sałatkami, w tym oczywiście z sałatką grecką.
Do przygotwania chleba z oliwkami potrzebujemy:
30 ml oliwy z oliwek
225 g czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
800 g mąki chlebowej
1 1/2 łyżeczki soli
4 łyżeczki suchych drożdży
3 łyżki posiekanej kolendry, natki pietruszki lub mięty
475 ml ciepłej wody
mąka do podsypania
Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek, przełożyć do dużej miski. Dodać pokrojone oliwki, wsypać przesianą mąkę, sól, drożdże i natkę pietruszki, kolendry lub miętę, wlać wodę. Wszystko dokładnie wymieszać, ugnieść. Dodać wody, jeśli ciasto jest za gęste i suche. Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i zagniatać ok. 10 minut. Gotowe ciasto przełożyć do czystej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozgrzać piekarnik do 220 stopni C, przygotować dwie blaszki do pieczenia: lekko posmarować je tłuszczem. Ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką, odgazować wbijając w nie pięść, podzielić na pół, każdą połówkę formować w mały bochenek, przełożyć na blaszki, posmarować oliwą z oliwek, przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto jest gotowe, ostrym nożem naciąć każdy z bochenków i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut, aż skórka nabierze jasnobrązowego koloru, następnie wystudzić na kartce.
Z powyższego przepisu można również przygotować bułeczki. Wystarczy po pierwszym wyrośnięciu ciasta podzielić je na 16 małych części i zrolować je w dłoniach. Trzeba wtedy także skrócić czas pieczenia – do ok. 25 minut. Podobnie jak przy chlebie tak i przy bułkach należy pamiętać o nacięciu ich przed wstawieniem do piekarnika.
Spróbujecie przepisu czy wolicie chleb z bardziej tradycyjnymi dodatkami?