200 g sera tłustego, mielonego – może być ricotta
2 jajka
1/3 l mleka
cukier waniliowy
60 g masła
2 szklanki mąki pszenne
250 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g kakao
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Twarożek utrzyj z jajkami, dodawanymi pojedynczo. Wlej mleko i stopione masło i dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i kakao, Wymieszaj zawartość obu misek i dodaj pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. Uwaga, jeśli będziesz mieszać ciasto ze zbytnim oddaniem, upieczone muffinki będą twarde. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, a stopień dopieczenia sprawdź patyczkiem.
Po upieczeniu wyjmij muffinki na metalową kratkę, żeby ostygły. Zimne możesz udekorować lukrem, zawijaskami z roztopionej czekolady, lub podać z kulką lodów i bitą śmietaną.
I co myślicie? 😉 Znacie inne fajne przepisy na słodkie muffiny? Koniecznie dajcie znać!