Przykładem dania, w którym pieczarki, choć nie grają głównej roli, to jednak wzbogacają smak, jest makaron z pieczarkami i pomidorami.
250 g makaronu średniej wielkości (świderki, strozzapreti, penne, kokardki)
puszka pomidorów pelati krojonych
250 g pieczarek
2 średnie cebule
oliwa
sól, bazylia, papryka słodka i ostra, ewentualnie pieprz kajeński
boczek surowy wędzony
parmezan
Cebulę obierz i posiekaj, możesz użyć malaksera. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Podsmaż razem na oliwie cebulę i grzyby, aż zmiękną i pojawi się charakterystyczny, intensywny zapach. Dorzuć pomidory – jeśli używasz całych, najpierw rozgnieć je widelcem w misce, jeśli zaś świeżych – pamiętaj o obraniu i wykrojeniu zdrewniałej części. Posól (ok. pół łyżeczki) – dopiero sól powoduje, że pomidory rozsmażają się w sos, bez tego zachowują formę aż za długo. Sos dopraw pozostałymi przyprawami i duś, dopóki pomidory nie stracą formy.
Ugotuj makaron al dente. Pamiętaj, że jeśli go rozgotujesz, stanie się tuczący i niesmaczny.
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na małym ogniu do lekkiego zrumienienia.
Makaron wymieszaj z sosem. Podawaj na dużych talerzach, udekorowany drobnymi skwareczkami zrobionymi z boczku, parmezanem i listkiem świeżej bazylii.
Jaki makaron najbardziej lubicie? Z czym Wam najbardziej smakuje? Podzielcie się przepisami 🙂