Czekoladowe ciastka są tak samo łatwe do zrobienia jak każde inne słodycze. Jednak można podać kilka czynników, decydujących o sukcesie ich upieczenia:
Uwaga!
użycie czekolady dobrej jakości
wykonanie ciastek zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie
odpowiednia temperatura w trakcie pieczenia
przestrzeganie zasad rozpuszczenia czekolady
Do przygotowania pysznych popękanych ciastek czekoladowych będzie potrzebne:
200 g czekolady deserowej
110 masła
2/3 szklanki cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 2/3 szklanki mąki
dodatkowo:
ok. 1 szklanki cukru pudru do obtoczenia
Masło pokroić w kostkę i włożyć z połamaną czekoladą do miski, którą należy ustawić na mniejszym garnku z wrzącą wodą. Powoli mieszać oba składniki do ich rozpuszczenia się, po czym zdjąć miskę z garnka. W osobnej misce zmiksować na najwyższych obrotach jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, białą masę. Następnie wmieszać (także za pomocą miksera) chłodną wystudzoną czekoladę, a potem: proszek do pieczenia, sól i przesianą mąkę. Po dokładnym połączeniu wszystkich powyższych składników ciasto należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
Po wyjęciu z lodówki nabierać ciasto łyżeczką i w dłoniach formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą czekoladową kulkę dobrze obtoczyć w cukrze pudrze znajdującym się w miseczce i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piec ok. 13 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni C. W trakcie pieczenia ciasteczka będą się lekko rozchodzić. Stworzy się na nich ciekawy wzór białych, pudrowych plamek i czekoladowych pęknięć.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.
Przy rozpuszczaniu czekolady z masłem w misce na parze należy pamiętać o tym, by nie gotować w tym samym czasie wody w garnku, na którym stoi miska, gdyż istnieje niebezpieczeństwo zwarzenia się czekolady, czyli oddzielenia się tłuszczu od reszty składników.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na popękane ciasteczka czekoladowe? Podzielcie się nim z nami.