Do wykonania pralinek czekoladowych należy przygotować:

1 tabliczkę gorzkiej czekolady,
1/3 szklanki mleka,
laskę wanilii,
30 g masła,
pół szklanki cukru pudru,
4 łyżki prawdziwego kakao
cukier puder i kakao do obtoczenia pralinek

Do niedużego rondelka należy wlać mleko, wsypać wydobyte ze środka laski wanilii nasionka, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i wszystko to postawić na niewielki ogień cały czas mieszając. Połączone ze sobą składniki podgrzewać tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a wszystkie składniki uzyskają gładką, jednolitą konsystencję. Tak gotową czekoladową masę odstawiamy do wystygnięcia. Dopiero wówczas do całości dodajemy masło, cukier oraz kakao, bardzo dokładnie ucieramy, aby cukier nie był wyczuwalny między zębami. Gotową masę należy wstawić do lodówki na około pół godziny, aby całość dobrze się ochłodziła i nieco stwardniała.

Po upływie 30 minut masę na pralinki należy wyjąć z lodówki, ręce maczać w wodzie i formować z masy średniej wielkości kształtne kuleczki wielkości orzechów włoskich. Połowę pralinek należy od razu obtaczać w kakao, połowę zaś w cukrze pudrze. Czynności te należy wykonywać szybko i sprawnie, aby masa się zbytnio nie rozgrzała i nie zaczęła rozpływać w rękach. Gotowe pralinki należy włożyć do lodówki i pozostawić w niej tak długo, aż będą twarde.

Trochę inny, ale równie ciekawy przepis na pralinki – czekoladowe z miętą – podaje, aby przygotować:

4 łyżki roślinnego masła,
45 dag cukru kryształ,
3 łyżki śmietany kremówki,
1 łyżeczkę miętowego likieru,
1 tabliczkę białej czekolady,
1 tabliczkę gorzkiej czekolady
2 łyżki stopionego i schłodzonego masła

Cukier należy podzielić na dwie porcje. Jedną z nich należy wsypać do miski, dodać do niej masło, śmietanę kremówkę i dokładnie utrzeć, aby cukier nie zgrzytał między zębami. Wtedy należy dodać odsypaną na początku porcję cukru, likier miętowy i nadal ucierać, aż całość uzyska gładką, jednolitą masę. Następnie należy umieścić ją w lodówce na około pół godziny. Po tym czasie z masy należy formować kształtne, niezbyt duże kuleczki i ponownie odłożyć do lodówki.

W rondelku należy rozkruszyć połowę gorzkiej czekolady, dodać do niej 1 łyżkę rozpuszczonego masła, rondelek ustawić na małym ogniu i ogrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści.

Pralinki należy wyjąć z lodówki, nabijać je na wykałaczki i połowę maczać w ciemnej czekoladzie. Następnie układać na pergaminie i odstawić do lodówki, aby czekolada stężała. W oddzielnym rondelku należy rozpuścić białą czekoladę z dodatkiem 1 łyżki masła. Kiedy czekolada zupełnie się rozpuści należy maczać w niej pralinki z drugiej, jeszcze nie udekorowanej strony i ponownie odłożyć na pergamin, a następnie do lodówki do wystygnięcia. Przed podaniem pralinki należy zdjąć z wykałaczek.

Znacie inny przepis na pralinki? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJakie prawa ma pracownik w Unii Europejskiej?
Następny artykułCzy polski dyplom jest ważny w krajach Unii Europejskiej?

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here