Cały sekret tradycyjnego puddingu yorkshire tkwi w idealnych proporcjach składników ciasta, z którego wypieka się pudding. Ważne są również, o ile nie najważniejszy, czas i temperatura pieczenia. Do przygotowania tradycyjnego puddingu yorkshire potrzebne jest:

100 gram mąki,
½ łyżeczki soli,
1 jajko,
300 ml mleka,
oliwa z oliwek oraz tymianek, który nada wypiekowi smak i aromat

Uwaga!

Do wykonania puddingu potrzebne będą również specjalne foremki, w których wypieka się muffinki.

Przed rozpoczęciem wyrobienia masy należy rozgrzać piekarnik do temperatury około 220 stopni. Z podanych w przepisie składników należy przygotować ciasto, zbliżone wyglądem do tradycyjnego ciasta na naleśniki, jednak zdecydowanie bardziej gęste. Należy pamiętać o jego dokładnym zmiksowaniu, aby było delikatne, gładkie i bez grudek. Następnie do foremek na muffinki należy wlać odrobinę oliwy z oliwek, aby ciasto w czasie pieczenia nie przywarło i dobrze odchodziło od foremki po upieczeniu. Tak przygotowane foremki wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Kiedy oliwa mocno się nagrzeje i zacznie wrzeć wyjmujemy foremki z piekarnika, wlewamy do nich ciasto wypełniając je tylko do połowy, aby nie wylewało się w czasie pieczenia z formy i zapiekamy przez około 40 minut uważając, aby z wierzchu zbytnio się nie spiekło.

W ramach ciekawostki można dodać, że zgodnie z tradycyjnym angielskim przepisem, pudding zwykle wypiekało się w momencie, kiedy mięso dochodziło, a zamiast oliwy, na dno foremek wlewało się tłuszcz spod mięsa, dzięki czemu miał on wykwintny, doskonały i bardzo mięsny smak, a przy tym nie był zbyt tłusty.

Znacie inny przepis na pudding? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTortilla z kurczakiem – przepis
Następny artykułRacuchy drożdżowe – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here