Cały sekret tradycyjnego puddingu yorkshire tkwi w idealnych proporcjach składników ciasta, z którego wypieka się pudding. Ważne są również, o ile nie najważniejszy, czas i temperatura pieczenia. Do przygotowania tradycyjnego puddingu yorkshire potrzebne jest:
100 gram mąki,
½ łyżeczki soli,
1 jajko,
300 ml mleka,
oliwa z oliwek oraz tymianek, który nada wypiekowi smak i aromat
Uwaga!
Do wykonania puddingu potrzebne będą również specjalne foremki, w których wypieka się muffinki.
Przed rozpoczęciem wyrobienia masy należy rozgrzać piekarnik do temperatury około 220 stopni. Z podanych w przepisie składników należy przygotować ciasto, zbliżone wyglądem do tradycyjnego ciasta na naleśniki, jednak zdecydowanie bardziej gęste. Należy pamiętać o jego dokładnym zmiksowaniu, aby było delikatne, gładkie i bez grudek. Następnie do foremek na muffinki należy wlać odrobinę oliwy z oliwek, aby ciasto w czasie pieczenia nie przywarło i dobrze odchodziło od foremki po upieczeniu. Tak przygotowane foremki wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Kiedy oliwa mocno się nagrzeje i zacznie wrzeć wyjmujemy foremki z piekarnika, wlewamy do nich ciasto wypełniając je tylko do połowy, aby nie wylewało się w czasie pieczenia z formy i zapiekamy przez około 40 minut uważając, aby z wierzchu zbytnio się nie spiekło.
W ramach ciekawostki można dodać, że zgodnie z tradycyjnym angielskim przepisem, pudding zwykle wypiekało się w momencie, kiedy mięso dochodziło, a zamiast oliwy, na dno foremek wlewało się tłuszcz spod mięsa, dzięki czemu miał on wykwintny, doskonały i bardzo mięsny smak, a przy tym nie był zbyt tłusty.
Znacie inny przepis na pudding? Podzielcie się nim w komentarzu.