Do przygotowanania wegańakiego sernika będziesz potrzebować poniższe składniki:
Szklanka mąki pszennej
Szklanką mąki pszennej 1850
125ml oleju rzepakowego
½ szklanki płatków owsianych
łyżka melasy
łyżeczka proszku do pieczenia
woda
Masa:
60 dag tofu
szklanka obranych migdałów
250ml wody
szklanka jagód
cukier (według uznania)
5 łyżeczek agaru
sok z cytryny
Do miski wrzuć mąki, proszek do pieczenia, płatki owsiane, olej, melasę oraz 3 łyżki wody. Całość wymieszaj i ugnieć na kruche ciasto, uformuj w kulkę, umieść w worku i włóż do lodówki na pół godziny.
Migdały zmiksuj w blenderze wraz 250ml wody, następnie dodaj tofu oraz umyte jagody, całość zmiksuj na gładką masę, dodaj cukier według smaku i wymieszaj.
Dno blachy obłóż papierem do pieczenia, uklep na niej ciasto i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 20 minut.
Masę jagodową przelej do garnka, następnie podgrzej, 5 łyżek agaru rozpuść w kilku łyżkach wody i c systematycznie wlewaj do masy, którą należy jedynie podgrzać nie gotować. Gdy masa zacznie wrzeć odstaw ją na 30 minut do wystygnięcia, co 15 minut mieszając. Gdy spód będzie gotowy, polej go masą jagodową, i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj jagodami.
Znacie inny przepis na wegański sernik. Podzielcie się w komentarzach własnymi przepisami.