Aby szybko wykonać doskonałe świąteczne ciasto, można skorzystać z półproduktów. W święta mamy mało czasu na podwójne mielenie maku i przelewanie go. Dlatego do takich dodatkowych dań, jak strucla, lepiej jest sięgnąć po ogólnie dostępne przygotowane już gotowe masy.
Do zrobienia strucli
500 g mąki, 40 g drożdży, 1 szkl. ciepłego mleka, pół kostki roztopionego masła, 100 g cukru, 2 jajka, szczypta soli, oraz opakowanie masy makowej.
Uwaga!
Strucla ma tendencję do pękania w piekarniku, warto więc zawinąć ciasto w folię lub lepiej w pergamin.
Z drożdży, łyżki cukru, mleka i 100 g mąki robimy zaczyn ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy. Ucieramy żółtka z jajek z resztą cukru i dodajemy do zaczynu. Potem dodajemy resztę mąki, białko i roztopione masło. Masło najlepiej roztopić na parze. Takie ciasto zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, to należy dosypać mąki.
Wyrobione ciasto (koniecznie przykryte ściereczką) odstawiamy na godzinę w suche, ciepłe miejsce. Warto je odstawić nawet na dwie godziny.
Pod koniec czasu, jaki dajemy ciastu, zaczynamy robić masę. Masę makową w tym wypadku robimy tak, jak jest to napisane na opakowaniu. Możemy do masy dodatkowo dodać rodzynki, orzechy lub inne bakalie.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt dość cienkiego prostokątu. Na cieście rozsmarowujemy masę makową i zawijamy ciasto w rulon. W tej formie ponownie dobrze jest odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy struclę w 200 st. C około pół godziny.
Znacie inny przepis na struclę makową? Podzielcie się nim z nami.