Do przyrządzenia szczupaka pieczonego w śmietanie:
szczupak (ponad kilogramowy),
50 ml wytrawnego białego wina,
łyżka gęstej kwaśnej śmietany,
4 łyżki wywaru z ryby,
cebula (spora),
sok i skórka starta z cytryny,
suszony estragon, sól, pieprz.
Uwaga!
Jeśli ktoś nie lubi dań i sosów ze śmietaną, nie musi jej dodawać.
Szczupak jest trudniejszy do zdobycia niż do zrobienia. Najprawdopodobniej jeśli uda nam się kupić rybę, będzie już wypatroszona, jednak gdyby tak nie było, oczywiście od tego trzeba będzie zacząć przygotowania. Kiedy szczupak będzie już wypatroszony, najlepiej położyć go od razu w naczyniu, w którym będziemy go piec. Nacieramy szczupaka solą, pieprzem, przelewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około 30 minut. Można od razu obsypać rybę starą skórką z cytryny.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230–250 st. C. Kroimy cebulę w piórka. Po pół godzinie do ryby wlewamy wino, doprawiamy szczupaka estragonem, obkładamy cebulą i wkładamy do piekarnika. Szczupak powinien piec się około 30–40 minut w wysokiej temperaturze.
W czasie, gdy ryba się piecze, trzeba wyjąć z lodówki śmietanę i w garnuszku delikatnie ją ogrzać, cały czas mieszając.
Po wyjęciu ryby z piekarnika, do sosu dodajemy śmietanę, można jeszcze dodać posiekanego koperku. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Znacie inny przepis na szczupaka? Podzielcie się nim z nami.