Do przygotowania tarty truskawkowej
Na ciasto:
jajko,
kostka masła,
szklanka mąki,
szczypta soli,
pół szklanki cukru pudru (tylko do słodkich tart!)
Na krem:
500 ml mleka,
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
400 g truskawek.
Uwaga!
Jeśli mamy ochotę wzbogacić naszą tartę, można dodać do budyniu starą z pomarańczy skórkę – świetnie pasuje.
Jajko trzeba roztrzepać. Masło miksujemy, na tyle, na ile to możliwe. Dodajemy do niego jajko, mąkę, cukier i sól. Ciasto zagniatamy. Ciasto lepimy w kulę, zawijamy folią aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Można również skorzystać z podstawowego przepisu na kruche ciasto.
Fot. Kalejdoskopsmakow.pl
W tym czasie robimy budyń. Budyń przygotowujemy, jak w przepisie na opakowaniu. Jeśli używamy słodkiego budyniu, to nie trzeba dodatkowo go słodzić! Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, a jeśli są duże – kroimy na połówki. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozkładamy je w formie. Teraz powinniśmy podpiec ciasto. Nie jest to jednak obowiązkowe. Tartę pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ciasto musi być suche – najlepiej sprawdzić to ręką.
Na podpieczone ciasto wylewamy budyń. Staramy się, by równo go rozlać. Na budyniu układamy truskawki, lekko obsypujemy cukrem i wkładamy znów do piekarnika. Pieczemy 20 minut w 180 st. C. Jeśli budyń zaczyna nieładnie wyrastać, należy nakłuć go w kilku miejscach widelcem.
Fot. kalejdoskopsmakow.pl
Znacie inny przepis na tartę z truskawkami i budyniem? Podzielcie się nim w komentarzu.