250 g truskawek,
500 g mascarpone,
pół opakowania biszkoptów,
100 g cukru pudru,
3–4 żółtka,
szklanka śmietany kremówki, najlepiej sprawdzonej,
opcjonalnie – i tylko dla dorosłych – kilka kropel słodkiego sherry.
Z tych składników zrobimy naprawdę pyszny deser. Potrzebujemy do tego jeszcze mikser. Truskawki wcześniej należy umyć i oderwać szypułki, by czekały gotowe, aż zrobimy masę.
Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy na kogel-mogel. Można użyć zwykłego cukru, ale musimy wiedzieć, że bardzo trudno go dokładnie rozetrzeć. Do jajek z cukrem partiami dodajemy serek mascarpone.
Serek jest kremowy, łatwo wmiksować go w jajka. Kiedy powstanie gładka masa dodajemy stopniowo, cały czas miksując, schłodzoną śmietankę. Można ją ubić osobno i połączyć zresztą składników. Gotową masę można wstawić jeszcze do lodówki – zimna jest najlepsza.
W dość dużym pucharku układamy warstwę truskawek. Jeśli mamy duże owoce, można je pokroić na połówki lub ćwiartki. Na nich układamy warstwę biszkoptów – lekko je kruszymy, najlepiej na 3–4 kawałki. Biszkopty skrapiamy sherry. Na to dajemy warstwę masy i znów truskawki.
Deser gotowy. Trzeba go zjeść jak najszybciej.
Znacie inny przepis na truskawki z mascarpone? Podzielcie się nim w komentarzu.