Grillowane, odpowiednio doprawione warzywa są pyszne i pewnie każdemu zasmakują. Do grillowania świetnie nadają się kabaczki, bakłażany i cukinie. Do tego papryka, cebula, można nawet w ten sposób przyrządzić pomidora, ale ostrożnie, by się nie rozpadł.
Świetnie grillują się szparagi. Warzywa przed grillowaniem można zalać marynatą i na kilka godzin odstawić, dokładnie tak, jak mięso. Do warzyw świetnie pasuje czosnek, oliwa, ocet winny, jabłkowy, pasuje też np. koperek.
Do tego należy dodać jeszcze sól i pieprz oraz zioła prowansalskie. Można grillować warzywa z serem – mozzarella będzie świetnym dodatkiem.
Warzywa najpierw należy umyć. Nie obieramy ich. Warzywa kroimy na dość cienkie plastry – ok. 0,5 cm. Grubsze nam się nie zagrzeją, tylko spalą z zewnątrz. Po warzywach zwykle widać, kiedy są gotowe. Oczywiście jest to uzależnione od indywidualnych preferencji. Jedni lubią tylko lekko podgrzane, a inni prawie intensywnie przypieczone. Warzywa grillujemy około 10 minut. Ser układamy na warzywach. Nigdy nie wprost na grillową kratkę!
Do warzyw świetne są dodatki, które możemy wykorzystać na zimno. Takimi dodatkami są różne sosy – na czele z pesto.
Grillowane ciepłe warzywa możemy zestawić z zimnymi suszonymi pomidorami, do tego jeszcze odrobina oliwy i gotowe!
A Wy jak przyrządzacie warzywa na grillu? Co najczęściej grillujecie?