Wiele kobiet zastanawia się wtedy jak będą wyglądały, kiedy brzuszek urośnie, ciąża przejdzie w bardziej zaawansowane stadium, a możliwość zapanowania nad apetytem i kontrola wagi spadną wtedy niemal do zera. Ciężarne jednak najbardziej obawiają się tego, jak będzie wyglądała ich figura po urodzeniu dziecka. Stąd właśnie wychodzą im naprzeciw różnego rodzaju poradniki i broszury informacyjne dotyczące zdrowego odżywiania i diet stosowanych w czasie ciąży, które pozwolą zachować stosunkowo zgrabną sylwetkę aż do rozwiązania, a następnie szybki powrót do wagi sprzed ciąży. Nie jest to jednak takie proste i oczywiste, ponieważ dieta stosowana przez kobietę spodziewającą się dziecka powinna przede wszystkim uwzględniać potrzeby małej istotki noszonej pod sercem, a dopiero później potrzeby i zachcianki przyszłej mamy.
W przypadku kobiet ciężarnych trudno mówić o stosowaniu i rygorystycznym przestrzeganiu jakiejkolwiek diety choćby z tego względu, że nie powinno się, a w niektórych przypadkach nawet nie wolno wykluczać z menu przyszłej mamy pewnych składników, a w ich miejsce wstawiać innych, które mogą okazać się szkodliwe lub w najlepszym wypadku przynajmniej obojętne dla zdrowia mamy i malucha pod jej sercem.
Dieta kobiety ciężarnej powinna być przede wszystkim urozmaicona, aby wraz z każdym posiłkiem dostarczać do organizmu kobiety potrzebne składniki i bogata w nabiał, duże ilości warzyw i owoców zawierających witaminę C wspomagającą przyswajanie żelaza, chude mięsa i wędliny, które zaspokajają na bieżąco zapotrzebowanie na żelazo, jaja, mleko i produkty na jego bazie, produkty zbożowe, takie jak choćby pieczywo zbożowe dużo zdrowsze od pieczywa jasnego, ubogiego w witaminy i błonnik pokarmowy.
Ponadto przyszła mama powinna zdecydowanie zrezygnować z palenia papierosów, spożywania alkoholu i innych używek. Należy znacznie ograniczyć spożycie herbaty, najlepiej zupełnie zrezygnować z kawy, zmniejszyć w pokarmach zawartość soli, ograniczyć słodycze i tzw, puste kalorie zapychające żołądek, a nie dostarczające organizmowi żadnych wartościowych składników. Kobieta spodziewająca się dziecka nie powinna również spożywać pokarmów nieświeżych, o wątpliwej dacie ważności. Dobrze jest spożywać duże ilości ale małych posiłków.
Istotne jest uświadomienie, że proces przybierania na wadze w czasie ciąży jest zupełnie normalny, jednak jak każdy stan, ma on swoje określone normy. Najlepszym sposobem na ich zachowanie nie jest ograniczanie posiłków i spożywanych pokarmów, ale kontrola, aby dzienna ilość spożytych kalorii w ostatnim trymestrze ciąży nie została zwiększona o więcej niż 300.
Czy stosowałyście jakąś dietę podczas ciąży? Uważacie, że dieta w tym okresie jest niezbędna?