Prawdopodobnie najpopularniejszym drinkiem z grenadiną jest Tequila Sunrise. To dzięki zawartości grenadyny drink przypomina wschód słońca. Do jego zrobienia potrzebne są:

– 40 ml tequili (srebrnej),
– 20 ml grenadyny,
– sok pomarańczowy.

Do szklanki typu long, na trzy kostki lodu wlewamy tequilę, następnie grenadynę i dopełniamy sokiem pomarańczowym. Sok nie wymiesza się z gęstą grenadyną. Daje to efekt romantycznego wschodu słońca. Drinka najlepiej ozdobić plasterkiem pomarańczy.

Kolejnym drinkiem, do którego wykorzystamy grenadynę, jest Casablanca. Jednocześnie jest to kolejny kinowy drink. Historia kina i historia drinków są jak nierozłączne siostry. Casablanca jest równie łatwa w przygotowaniu jak Tequila Sunrise. Potrzebne są:

– 40 ml rumu (jasnego),
– 10 ml Malibu,
– 80 ml soku ananasowego,
– 30 ml soku z limonki,
– 10 ml grenadyny,
– 20 ml mleczka kokosowego (można zamiast mleczka zwiększyć ilość Malibu, ale drink będzie mocniejszy).

Robiąc tego drinka, należy użyć shakera. Wszystkie składniki wlewamy do shakera, mieszamy, a następnie wlewamy na kilka kostek lodu do szklanki typu long. Współgrającą ozdobą będzie w przypadku plasterek ananasa.

Grenadina nadaje się nie tylko do drinków alkoholowych. Przyjemnym softdrinkiem, zawierającym podobne składniki do powyższych, jest Aztec. Aztec składa się z:

– 60 ml soku z pomarańczy,
– 60 ml soku z ananasów,
– 40 ml soku z limonki,
– 20 ml grenadyny.

Drink podajemy w szklance typu long. Najpierw na dno szklanki, na lód, wlewamy grenadinę, następnie soki. Za ozdobę mogą posłużyć plasterki cytrusów, ananasa, a nawet – mniej banalnie – owoc karamboli.

Grenadyna nadaje się również do shotów. Ciekawym shotem z grenadyną jest Mexico City Shot. Składa się z tequili, grenadyny i soku z limonki, w proporcji 20 ml + 20 ml + 10 ml. Na dno kieliszka należy wlać syrop, następnie tequilę, na koniec sok. Ze względu na różną gęstość, składniki nie wymieszają się, dlatego shot jest bardzo ładny. Grenadyna w finiszu świetnie łagodzi smak alkoholu.

Czy znacie inne przepisy na drinki z grenadiną? Dajcie znać w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKrwawa Mary – przepis
Następny artykułDrinki z brandy – przepisy

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here