Okazuje się, że także wino można z powodzeniem wykorzystać do drinków i zaskoczyć swoich znajomych czy rodzinę. W końcu – kto by się spodziewał wina w koktajlu czy shocie?

Banalnie prostym shotem z wina jest Arkansas Slammer. Składa się on z wina, wódki i piwa. Zadziwiająca mieszanka. Aby ją zrobić, musimy do kieliszka wlać:

– 15 ml białego wytrawnego wina,
– 15 ml wódki,
– 10 ml piwa.

Wszystko oczywiście musi być schłodzone.

Pomimo ciekawego wynalazku, jakim jest shot z winem, zdecydowanie lepiej spróbować drinków na bazie wina. Podstawowym drinkiem na bazie białego wina jest szprycer. Idealny na lato, orzeźwiający, lubiany głównie przez kobiety. Aby zrobić szprycer, potrzebne są:

– białe, wytrawne wino
– woda mineralna gazowana albo półgazowana w ilości takiej samej jak wino,
– limonka, mięta i sporo lodu.

Na dnie dzbanka ugniatamy liście mięty i przynajmniej jedną limonkę. Wlewamy do tego wino i wodę w stosunku 1:1. Szprycer najlepiej przygotować w dzbanku, od razu z całej butelki wina. Tak przygotowany możemy przechowywać do 3 godzin w lodówce, a podawać na kostce lodu, w kieliszkach do wina lub w szklankach typu long. Szprycery mogą mieć różne smaki, nie zawsze muszą być miętowo-limonkowe.

Szprycer nie jest jednak typowym drinkiem. Typowym drinkiem, czyli mieszanką alkoholi, jest natomiast Negroni. Do zrobienia tego drinka potrzebne są:

– 30 ml Campari,
– 30 ml wytrawnego wermutu,
– białe wino, najlepiej ze szczepu Chardonnay.

Do szkła typu old fashioned lub koniakówki wlewamy Campari i wermut, na kostkę lodu, mieszamy i dopełniamy winem. Powstaje bardzo prosty, ale zaskakująco intrygujący smak. Szkło można przyozdobić plasterkiem pomarańczy.

Typowym drinkiem z nietypowego wina jest Japoński Jack. Japoński Jack, jak wskazuje nazwa, składa się z Jacka Danielsa i wina. Aby go zrobić potrzebujemy:

– 60 ml japońskiego wina śliwkowego (wbrew pozorom bardzo łatwo dostępne w super- i hipermarketach),
– 30 ml Jacka Danielsa,
– Sprite.

Do szklanki typu old fashioned, na lód, wlewamy wino i whiskey, dopełniamy do smaku Spritem. Szklankę z tym drinkiem warto ozdobić kwaśnym cytrusem – plasterkiem cytryny lub limonki.

Czy znacie inny przepis na drinka z winem? Dajcie znać w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSłodkie drinki – przepisy
Następny artykułPłonące drinki – przepisy

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here