Orzeźwiający, łatwy drink o wyrazistym kolorze możemy zrobić z wódki, malibu, soków ananasowego i bananowego oraz blue curacao. Potrzebujemy po 50 ml wszystkich składników, lód oraz szklankę do kawy latte. Do szklanki wkładamy 3 kostki lodu i wlewamy składniki. Dobrze, aby soki i wódka były schłodzone. Na końcu wlewamy blue curacao. Jest to pomarańczowy likier o niebieskiej barwie, który zabarwi całego drinka na… niebiesko! Wszystko razem mieszamy delikatnie za pomocą długiej łyżeczki do latte, ozdabiamy kawałkiem limonki, cytryny lub ananasa i podajemy.

Klasycznym drinkiem jest orzeźwiające połączenie wódki ze Spritem, limonką oraz wytrawnym wermutem. 50 ml wódki i 100 ml wermutu wlewamy do wypełnionej lodem wysokiej szklanki o grubych ściankach, mieszamy długą łyżeczką, wkładamy 3 plasterki limonki i dopełniamy Spritem. Drink jest mocno wytrawny.

Kolejnym ciekawym połączeniem jest zestawienie wódki z mlekiem, które szokuje wiele osób. Drink o nazwie Biały Rosjanin cieszy się od dawna niesłabnącym powodzeniem. W szerokiej niskiej szklance umieszczamy 3 kostki lodu. Wlewamy na nie 20 ml likieru kawowego Kahlua. 40 ml wódki i 150 ml mleka energicznie mieszamy, najlepiej wstrząsamy w shakerze, a potem wlewamy do szklanki. Drink jest delikatny, lekko słodki. Jeśli zrobimy go bez mleka, po prostu wlewając wódkę do szklanki – będzie mocny i ostry w smaku. Obydwie wersje podajemy z krótką słomką.

Znacie inne przepisy na drinki z wódką? Podzielcie się nimi w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDrinki z Malibu – przepisy
Następny artykułDrinki z Martini – przepisy

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here