Wszystko miało miejsce w Stanów Zjednoczonych, a za jego twórcę uważany jest pewien amerykański barman, który został złapany przez swojego szefa i właściciela baru na piciu alkoholu w czasie pracy. Młody barman próbując nieco załagodzić sytuację, broniąc się tłumaczył, że pozostał całą noc w pracy, aby zaczekać tam na wschód słońca, który widoczny był zza baru i móc w tym czasie stworzyć drink, który swoimi kolorami oddawałby kolory, które pojawiają się na niebie właśnie podczas wschodu słońca.

I choć nie wiadomo, jak skończyła się ta historia, czy właściciel baru wierzył swojemu podwładnemu, jedno jednak jest pewne. Drink Tequila Sunrise rzeczywiście swoją barwą zbliżony jest do nieba o wschodzie słońca, smakuje wręcz doskonale i jest jednym z bardziej popularnych i najbardziej lubianych przez Amerykanów drinków.

Do jego wykonania

10 ml grenadiny,
40 ml tequili,
100 ml soku pomarańczowego (najlepiej smakuje ten świeżo wyciskany z owoców),
kostki lodu,
cytrynę, limonkę lub pomarańczę do dekoracji.

Ponadto należy przygotować wysoką, stosunkowo wąską szklankę, w takich bowiem podaje się tradycyjnie tego drinka.

Wszystkie składniki, poza owocami, należy wrzucić do shakera i mocno wstrząsnąć, aż całość dobrze się wymiesza i ochłodzi lodem. Tak przygotowany koktajl należy przelać do szklanek, dodać jeszcze kilak kostek lodu, a brzegi naczyń udekorować plasterkami lub ćwiartkami owoców limonki lub pomarańczy.

Ciekawą i ważną informacją dotyczącą tego drinka jest fakt, że nie należy pić go przez słomkę, uważane jest to bowiem za dużą gafę.

Znacie inny przepis na Tequilę Sunrise? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułLong Island – drink
Następny artykułKawa po irlandzku – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here