Tak też jest w przypadku kawy po irlandzku. Legenda głosi, że po raz pierwszy kawa ta podawana była na pokładzie statków płynących przez Atlantyk i była serwowana zmarzniętym pasażerom. Jednak po raz pierwszy pojawiła się ona w menu słynnego baru Buena Vista w roku 1952. Choć jak w większości przypadków, nie wiadomo, ile prawdy tkwi w tych legendach, jednak jak zawsze musi być w nich choć ziarno prawdy, ponieważ współcześnie bar ten słynie z najsmaczniejszej i przyrządzanej w prawdziwie tradycyjny sposób, kawy po irlandzku, nazywanej zwykle Irish coffee.

Do przygotowania tradycyjnej kawy po irlandzku

6 filiżanek świeżo parzonej kawy,
180 ml irlandzkiej whisky,
0,25 l litra bitej śmietany,
2 łyżki białego cukru,
6 łyżek cukru brązowego.

Uwaga!

Oryginalna kawa po irlandzku to kawa flambirowana. Cukier brązowy wysypuje się na patelnie i zalewa whiskey (lub innym alkoholem, najlepiej koniakiem), Następnie podpala się mieszaninę, aby alkohol wypalił się zostawiając swój smak, tak mieszankę doaje się do kawy.

Tradycyjną Irish Coffee podaje się w wysokich, wąskich szklankach na długiej nóżce. Należy wlać do nich Whisky, do każdej wlać filiżankę mocnej, świeżo parzonej kawy i posłodzić łyżką brązowego cukru. Następnie ubić na sztywno bitą śmietanę z dodatkiem białego cukru. Tak przygotowaną bitą śmietanę układać na kawie w każdej szklance. Nie mieszać.

Znacie inny przepis na kawę po irlandzku? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTequila Sunrise – drink
Następny artykułŁosoś miodowo-imbirowy z ryżem jaśminowym – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here