Tak też jest w przypadku kawy po irlandzku. Legenda głosi, że po raz pierwszy kawa ta podawana była na pokładzie statków płynących przez Atlantyk i była serwowana zmarzniętym pasażerom. Jednak po raz pierwszy pojawiła się ona w menu słynnego baru Buena Vista w roku 1952. Choć jak w większości przypadków, nie wiadomo, ile prawdy tkwi w tych legendach, jednak jak zawsze musi być w nich choć ziarno prawdy, ponieważ współcześnie bar ten słynie z najsmaczniejszej i przyrządzanej w prawdziwie tradycyjny sposób, kawy po irlandzku, nazywanej zwykle Irish coffee.
Do przygotowania tradycyjnej kawy po irlandzku
6 filiżanek świeżo parzonej kawy,
180 ml irlandzkiej whisky,
0,25 l litra bitej śmietany,
2 łyżki białego cukru,
6 łyżek cukru brązowego.
Uwaga!
Oryginalna kawa po irlandzku to kawa flambirowana. Cukier brązowy wysypuje się na patelnie i zalewa whiskey (lub innym alkoholem, najlepiej koniakiem), Następnie podpala się mieszaninę, aby alkohol wypalił się zostawiając swój smak, tak mieszankę doaje się do kawy.
Tradycyjną Irish Coffee podaje się w wysokich, wąskich szklankach na długiej nóżce. Należy wlać do nich Whisky, do każdej wlać filiżankę mocnej, świeżo parzonej kawy i posłodzić łyżką brązowego cukru. Następnie ubić na sztywno bitą śmietanę z dodatkiem białego cukru. Tak przygotowaną bitą śmietanę układać na kawie w każdej szklance. Nie mieszać.
Znacie inny przepis na kawę po irlandzku? Podzielcie się nim w komentarzu.