Do przyrządzenia łososia miodowo-imbirowego z ryżem jaśminowym potrzebujesz:
4 (po 12 dag) filety z łososia,
2 paczki ryżu jaśminowego,
1/3 szklanki soku pomarańczowego,
1/3 szklanki miodu,
1 szklanka sosu sojowego,
1 łyżka czosnku (roztartego),
1 łyżka imbiru (świeżego, zmielonego),
1 szklanki posiekanej cebuli dymki
-
Krok pierwszy
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Już teraz możemy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
-
Krok drugi
Do garnka wlewamy sok z pomarańczy, miód, sos sojowy, imbir oraz czosnek. Mieszamy i gotujemy przez minutę, studzimy. 2/3 marynaty przelewamy do osobnego naczynia. Pozostałą część przelewamy do woreczka albo pojemnika, do którego wkładamy folety z łososia. Marynujemy przez 15 minut.
-
Krok trzeci
Następnie filety wykładamy na folii aluminiowej, pieczemy przez 20 minut.
-
Krok czwarty
W tym czasie gotujemy pozostałą marynatę, do czasu, aż się zagęści.
-
Krok piąty
Gotowe filety wykładamy na ryż, polewamy sosem i podajemy ze świeżą dymką.
Znacie inny przepis na łososia? Podzielcie się nim w komentarzu.