Jest to główna zaleta kawy. A ponieważ pijamy ją tak często, zdarza się, że przychodzi chęć, aby nieco urozmaicić codziennie wypijaną, stawiającą na nogi kawę i przyrządzenie jej czasami w nieco inny, bardziej wyszukany sposób.

Właśnie do takich tradycyjnych sposobów, które pozwolą na urozmaicenie tego pobudzającego napoju, należy parzenie kawy po turecku. Jest to metoda przyrządzania i podawania kawy rozpowszechniona i stosowana na południowym wschodzie począwszy od Kaukazu po kraje arabskie. Już na samym początku należy podkreślić, że wbrew powszechnie panującej opinii, nie jest to tradycyjne parzenie kawy polegające na zalaniu wrzątkiem jednej lub dwóch łyżeczek drobno mielonej kawy.

Do przygotowania jednej szklanki bądź filiżanki tradycyjnej kawy po turecku potrzebne są dwie łyżeczki mielonej kawy, szklanka wody i dwie łyżeczki cukru. Należy również pamiętać, że kawę po turecku przygotowuje się w tradycyjnych tygielkach ze stali szlachetnej lub mosiądzu. Jednak w przypadku braku dostępu do takiego naczynia, wystarczający będzie zwykły metalowy rondelek.

Do rondelka lub tygielka wsypujemy kawę, zalewamy ją gorącą wodą i dodajemy cukier. Całość należy wstawiać na mały ogień i tak długo ogrzewać, aż całość wywaru nieco się uniesie i wytworzy się na jego powierzchni charakterystyczna pianka. Należy przy tym uważać, aby tak przygotowywanej kawy w żadnym wypadku nie zagotować. Kiedy tylko jej temperatura będzie zbliżała się do wrzenia należy naczynie zestawić z ognia, zebrać z wierzchu kawy piankę i ponownie wstawić na mały ogień. Czynność tę należy powtarzać w sumie 3 razy, cały czas uważając, aby nie zagotować kawy.

Podczas takiego przygotowywania kawy doskonale sprawdzi się dodanie do niej aromatycznych przypraw jak goździki, cynamon czy wanilia, które będą uwalniać swój aromat podczas całego procesu parzenia. Należy tylko pamiętać, aby dodać je do kawy już na samym początku, przed pierwszym nagrzaniem.

Znacie inny przepis na kawę po turecku? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułŁosoś miodowo-imbirowy z ryżem jaśminowym – przepis
Następny artykułŁosoś pieczony w cieście – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here