Oregano jest powszechnie stosowanym w kulinariach ziołem, najpopularniejsze jest w kuchni śródziemnomorskiej, gdzie jest używane jako dodatek do pizz, pomidorów, omletów, owoców morza, makaronów, sałatek. Jest też nieodłącznym dodatkiem do warzyw, serów, zup, duszonych mięs, potraw z wołowiny, wieprzowiny, baraniny czy cielęciny. Należy jednak pamiętać, aby do gotowania dodawać go pod sam koniec. Stanowi podstawowy element popularnej mieszanki ziół prowansalskich. Oregano najczęściej łączone jest w potrawach z bazylią, majerankiem, tymiankiem i pieprzem.

Jednak nie jest to jedyne zastosowanie oregano. Jest powszechnie stosowane w lecznictwie, głównie w obszarze dolegliwości związanych z przewodem pokarmowym. Zioło to ma bowiem działanie przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne oraz odtruwające cały organizm. Przygotowywany z oregano napar stosowany jest bardzo często w leczeniu dolegliwości związanych z chorobą wrzodową jelit i dwunastnicy, niedoczynności wątroby oraz przy nadmiernej fermentacji jelit. Co więcej, stymuluje ono przepływ żółci i pomaga przy różnego rodzaju zatruciach pokarmowych.

Nieocenione jest również lecznicze działanie oregano w przebiegu chorób górnych i dolnych dróg oddechowych. Tak więc napary i inhalacje z dodatkiem oregano zalecane są w leczeniu problemów związanych z układem oddechowym, w leczeniu kaszlu, zapalenia migdałków, oskrzeli oraz w przebiegu astmy. Działa ono bowiem dezynfekująco, przeciwskurczowo, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Ponadto powszechnie stosuje się oregano w walce z bólami różnego pochodzenia, głównie przy bólach głowy, zębów i stawów.

Oregano pomaga w walce z nadszarpniętymi nerwami, działa bowiem uspokajająco, wycisza i relaksuje. Może być podawany pod postacią naparów, inhalacji czy jako dodatek do gorących kąpieli. Działanie uspokajające uzyskiwane jest poprzez obniżanie przez oregano progu wrażliwości ośrodka nerwowego.

Jak często stosujecie w swojej kuchni oregano? Do czego go dodajecie?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMuffinki truskawkami z kruszonką – przepis
Następny artykułChrzan domowy – przepisy

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here