Chrzan działa bakteriobójczo, wirusobójczo oraz grzybobójczo. Dania z jego dodatkiem pobudzają wydzielanie soków trawiennych, wzmagają przemianę materii oraz poprawiają pracę wątroby i nerek.
Chrzan jest niezbędnym dodatkiem do wielkanocnych dań, przede wszystkim do świątecznego żuru. Jest również jednym ze składników tzw. wielkanocnej święconki. Poprawia i wzmacnia smak jajek i wędlin. Ze względu na tak dużą popularność chrzanu w kuchni, warto wykonać go samodzielnie. Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na tradycyjny chrzan domowy z dodatkami.
Do wykonania pierwszego z nich będzie potrzebne:
50 ml 10% octu
sól, cukier do smaku
W pierwszej kolejności należy przygotować chrzan. Najpierw należy dokładnie wymyć korzenie, osuszyć je i cieniutko obrać. Następnie na najdrobniejszych oczkach tarki dokładnie je zetrzeć. W międzyczasie zagotować wodę. Wlać do niej ocet, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Starty chrzan należy przełożyć do osobnego, niezbyt dużego naczynia, zalać wodą z octem i przyprawami, dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoiczków, pasteryzować w piekarniku przez maksymalnie 20 minut w niecałych 100 stopniach, a po wystygnięciu przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Z tak przygotowanego chrzanu można z powodzeniem przez cały rok przygotowywać domowy chrzan stanowiący dodatek do dań.
W tym celu należy przygotować:
50 ml śmietany kremówki,
2 ugotowane na twardo jajka,
1 łyżkę cukru
kwasek cytrynowy lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny
Chrzan należy wyjąć ze słoiczka i odcedzić z zalewy. Jeżeli przygotowujemy chrzan na bazie świeżej rośliny należy go najpierw dokładnie wymyć, osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie zalać niewielką ilością wrzątku z dodatkiem soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. W tym czasie należy w osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodać do nich sparzony i odcedzony z nadmiaru soków chrzan, całość rozmieszać ze śmietaną, dodać rozkruszone lub rozgniecione białka i posolić do smaku. Tak przygotowany chrzan należy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Znacie inny przepis na chrzan domowy? Podzielcie się nim.