Chrzan działa bakteriobójczo, wirusobójczo oraz grzybobójczo. Dania z jego dodatkiem pobudzają wydzielanie soków trawiennych, wzmagają przemianę materii oraz poprawiają pracę wątroby i nerek.

Chrzan jest niezbędnym dodatkiem do wielkanocnych dań, przede wszystkim do świątecznego żuru. Jest również jednym ze składników tzw. wielkanocnej święconki. Poprawia i wzmacnia smak jajek i wędlin. Ze względu na tak dużą popularność chrzanu w kuchni, warto wykonać go samodzielnie. Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na tradycyjny chrzan domowy z dodatkami.

Do wykonania pierwszego z nich będzie potrzebne:

kilogram korzeni chrzanu,
50 ml 10% octu
sól, cukier do smaku

W pierwszej kolejności należy przygotować chrzan. Najpierw należy dokładnie wymyć korzenie, osuszyć je i cieniutko obrać. Następnie na najdrobniejszych oczkach tarki dokładnie je zetrzeć. W międzyczasie zagotować wodę. Wlać do niej ocet, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Starty chrzan należy przełożyć do osobnego, niezbyt dużego naczynia, zalać wodą z octem i przyprawami, dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoiczków, pasteryzować w piekarniku przez maksymalnie 20 minut w niecałych 100 stopniach, a po wystygnięciu przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Z tak przygotowanego chrzanu można z powodzeniem przez cały rok przygotowywać domowy chrzan stanowiący dodatek do dań.

W tym celu należy przygotować:

25 g chrzanu pasteryzowanego lub świeżego,
50 ml śmietany kremówki,
2 ugotowane na twardo jajka,
1 łyżkę cukru
kwasek cytrynowy lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny

Chrzan należy wyjąć ze słoiczka i odcedzić z zalewy. Jeżeli przygotowujemy chrzan na bazie świeżej rośliny należy go najpierw dokładnie wymyć, osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie zalać niewielką ilością wrzątku z dodatkiem soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. W tym czasie należy w osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodać do nich sparzony i odcedzony z nadmiaru soków chrzan, całość rozmieszać ze śmietaną, dodać rozkruszone lub rozgniecione białka i posolić do smaku. Tak przygotowany chrzan należy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Znacie inny przepis na chrzan domowy? Podzielcie się nim.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułOregano – właściwości, działanie, zastosowanie
Następny artykułMajonez domowy – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here