Majonez jest również doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek czy różnego rodzaju sosów, np. czosnkowego lub chrzanowego. I choć sklepy oferują nam bardzo szeroki wybór różnego rodzaju majonezów, to żaden nie smakuje tak dobrze jak majonez przygotowany samodzielnie według tradycyjnego przepisu.

Do przygotowania domowego majonezu należy przygotować:

pół litra słonecznikowego oleju,
1 duże jajko,
1 łyżka niezbyt pikantnej musztardy,
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny,
dwie płaskie łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli

Dla urozmaicenia tego przepisu do majonezu można dodać, zamiast soku z cytryny, nieco octu spirytusowego lub kwasku cytrynowego oraz miód.

Do wykonania majonezu najlepiej wybrać głębokie i wąskie naczynie. Doskonale do tego celu nadaje się pojemnik do wykonywania koktajli, który zapobiegnie rozpryskiwaniu się majonezu dookoła. Potrzebny będzie również mikser z końcówkami do ubijania piany. Do naczynia należy wbić jedno jajko, dodać do niego odrobinę przygotowanej soli i rozpocząć delikatne ubijanie na najniższych obrotach.

Kiedy jajko już nieco się roztrzepie, można stopniowo, nie przerywając ubijania, wlewać do niego po kilka łyżek oleju. Ubijamy do momentu aż jajeczna masa nie zacznie stawać się coraz gęstsza. Należy nieco zwiększyć obroty miksera i nadal wlewać olej. Kiedy masa zacznie sztywnieć jeszcze bardziej, dodajemy do niej kolejne jajko i nadal miksując dolewamy stopniowo olej, aż do jego wyczerpania.

Pod sam koniec ubijania, kiedy uzyskamy już pożądaną ilość i konsystencję majonezu można dodać do niego cukier (bądź zamiast niego odrobinę miodu, majonez będzie miał wtedy bardziej naturalny smak i ładniejszy kolor), sok z cytryny (bądź jego zamienniki). Gdy konsystencja majonezu będzie zbyt zbita, można spróbować go rozrzedzić dodając stopniowo w czasie miksowania kilka łyżek wrzątku.

Tak przygotowany majonez należy przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika (najlepiej słoiczka) i przechowywać w lodówce.

Uwaga!

Przy samodzielnym wykonywaniu majonezu należy pamiętać, aby jajka były świeże i pochodziły ze sprawdzonego źródła, ponieważ nieświeże jajka mogą nie tylko sprawić, że majonez się nie uda, ale przede wszystkim mogą doprowadzić do zatrucia.

Znacie inny przepis na majonez. Podzielcie się nim.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułChrzan domowy – przepisy
Następny artykułOdpowiedzialność pracownika za mienie powierzone

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here