Zależnie od obranego kierunku, możemy indyka przygotować w wersji pikantnej, słodkiej, słodko-kwaśnej, ziołowej i wielu innych. Można oczywiście indyka upiec, wtedy zestaw przypraw będzie zupełnie inny. Do indyka nadaje się w zasadzie wszystko. Wszystkie zioła, kurkuma, papryki, gałka muszkatołowa, nawet korzenne przyprawy takie jak imbir czy kardamon. Dzięki nim indyk nabierze orientalnego smaku i charakteru.
Podstawą doprawiania delikatnych mięs, a zatem wszystkich mięs drobiowych jest sól i pieprz Niezależnie, jaki fragment mięsa z indyka przygotowujemy, należy natrzeć go solą i pieprzem. Najlepiej potem dodać ziół. Jeśli lubimy – a ja bardzo polecam – kolejnym krokiem jest natarcie mięsa wyciśniętym czosnkiem. Ten sposób jest najprostszym i najbardziej podstawowym sposobem przygotowania indyka, ale jeśli dodamy dużo ziół – w zupełności wystarczy.
Cenione jest pieczenie indyka z owocowymi, słodkimi dodatkami. Często nawet niejednoznacznie słodkimi. Mięso z indyka jest nieco bardziej specyficzne niż kurczak i przez to pasuje do niego na przykład żurawina, która do kurczaka jest za mocna. Żurawinę jednak dodajemy już do gotowej potrawy, raczej podajemy razem/obok mięsa.
Do indyka, co ciekawe, pasują alkohole. Do pieczenia indyka warto dodać sherry lub różowego (nie białego!) wina – nabierze naprawdę ciekawych nut smakowych, nieco wytrawnych.
Jakich przypraw najczęściej używacie do indyka? Macie swoje ulubione kombinacje? Dajcie znać w komentarzu.













