Łososia można obsypać pieprzem ziarnistym, świetny będzie czerwony – przyprawa wnika w mięso ryby i nadaje mu charakterystyczny aromat i smak. Dobór reszty przypraw zależy od tego, jaką potrawę z łososia przygotowujemy. Można do łososia dodać ziół. Łosoś z ziołami prowansalskimi komponuje się bardzo dobrze, jeszcze lepiej z tymiankiem solo lub z tymiankiem przełamanym rozmarynem. Łosoś do tego stopnia lubi zioła, że częstym sposobem jego podania jest podanie łososia w sosie bazyliowym, oczywiście przełamanym czosnkiem. Świetnie do łososia pasuje właśnie czosnek, poza nim koperek, natka pietruszki, szpinak.
Idealny dodatek, który nada rybie orientalnego charakteru, to korzenne przyprawy, np. imbir i kardamon, kolendra. W takim zestawieniu możemy pozwolić sobie na dodanie curry bądź kurkumy, a nawet pikantnych indyjskich przypraw. Łosoś świetnie współgra ze słonymi dodatkami takimi jak oliwki lub kapary. Nieźle z suszonymi pomidorami. Ciekawe zostawienia tworzy podany z soczewicą lub ciecierzycą.
Jeszcze ciekawsze jest podanie łososia w sosie teriyaki. A zupełnie niecodzienne i niespodziewane – w sosie BBQ lub w sosie na bazie bourbonu. Te ostatnie są typowymi dodatkami do łososia z grilla. Łosoś będzie świetny również na nieco kwaśno, kiedy obok cytryny podamy go z kwaskowatym sosem typu vinegrette.
Łososia zawsze róbmy na oliwie z oliwek lub na maśle, kiepsko znosi towarzystwo oleju czy innych tłuszczy.
Jak najczęściej doprawiacie łososia? Dajcie znać w komentarzu.