Do białego ryżu możemy dodać szafran, chilli, bazylię, pieprz i czosnek. Możemy także zaparzyć ryż na patelni na wzór risotto, wtedy dodajmy cebulkę, czosnek, białe wino, szczypiorek, zioła. Należy zawsze pamiętać, aby ryż posolić, bez soli nie jest najlepszy. Nie solimy ryżu tylko wtedy, gdy gotujemy go w bulionie, nie w wodzie. W słodkiej wersji, np. ryżu z jabłkami, nie solimy ryżu, a słodzimy lub dodajemy do niego łyżkę masła.
Do brązowego ryżu dobre są wyraźne przyprawy. Idealnie sprawdzi się czosnek. Co ciekawe, brązowy ryż możemy przygotować również na słodko. Odpowiednie będą do niego syropy, np. klonowy, miód, melasa, inne substancje słodzące poza białym cukrem, ekstrakt migdałowy oraz takie przyprawy jak anyż.
Do ryżu będą pasowały: liście laurowe, kminek, kardamon, pieprz kajeński i czarny, rumianek, koperek, natka pietruszki, imbir, cynamon, goździki, kolendra. Możemy przygotować do ryżu lekki sos z musztardy, gałki muszkatołowej, ziół i cebuli.
Jeśli chodzi o zioła, do ryżu pasują – obok bazylii – oregano, rozmaryn, estragon, tymianek.
Ryż jest bardzo ważnym elementem orientalnej kuchni japońskiej i chińskiej, więc pasują do niego wszystkie przyprawy kuchni orientalnych. No i oczywiście – wszystkie przyprawy do sushi. Idealnym dodatkiem do ryżu będzie zatem sos sojowy, wasabi, chrzan, marynowany imbir.
Tajemnica przygotowania idealnego ryżu leży w sposobie jego gotowania. Ryżu nie należy gotować w woreczkach, pomimo że jest to popularne, tak jest sprzedawany i to chyba najprostszy sposób. W folii traci on swój aromat. Najlepiej po ugotowaniu nieco podusić jeszcze ryż pod przykryciem, już bez wody.
Czy doprawiacie ryż inaczej niż solą? Dajcie znać z jakich przypraw korzystacie!