Przyprawy indyjskie stosujemy czasami w naszej polskiej kuchni, często nie wiedząc nawet o ich orientalnym pochodzeniu.
Podstawowym wykorzystaniem orientalnych przypraw jest oczywiście orientalna kuchnia. Przyprawami pochodzącymi z Azji doprawimy potrawy azjatyckie – to, co kojarzy się z kuchnią indyjską, chińską, koreańską. Indyjskie przyprawy są często pikantne, w związku z czym możemy stosować je do dań kuchni meksykańskiej, argentyńskiej i ogólnie południowoamerykańskiej.
Świetnie będą pasowały do dań na bazie ryżu, mięsnych i warzywnych.
Typowo indyjskim sposobem doprawiania jest wrzucanie przypraw na gorący olej, przed składnikami. Doprawiony wtedy jest tłuszcz, na którym potrawa jest smażona – taki sposób pozwala przyprawom wniknąć w poszczególne składniki potrawy.
Oryginalnie, w Indiach, przyprawy są prażone na patelni, a dopiero potem mielone – tak powstaje garam masala. Mieszanką przypraw nazywaną garam masalą należy posypywać potrawę tuż przed podaniem, pod koniec gotowania/smażenia. Garam masala jest mieszanką mocno rozgrzewającą, nie należy dodawać jej dużo, raczej tyle, by uzyskać posmak. Składa się z m.in. kminu, kolendry, pieprzu, cynamonu, chilli, kardamonu, gałki muszkatołowej. Nie sposób podać jednak proporcji, w jakich przyprawy są wymieszane – zależne jest to od kucharza, bo każdy z nich stosuje własną garam masalę. Najlepiej zamiast kupowania mieszanki, zrobić samodzielnie własną wersję, przepisy na garam masalę są ogólnie dostępne.
Czy lubicie kuchnię indyjską? Które potrawy smakują Wam najbardziej? Dajcie znać w komentarzu.